Geslaagd! Philae landt succesvol op komeet 67P

De Europese ruimtevaartorganisatie heeft vandaag geschiedenis geschreven. Voor het eerst is een ruimtevaartuig er in geslaagd om te landen op een komeet. Philae is op zijn pootjes terecht gekomen.

Net na 17:00 uur kwam het signaal binnen dat de lander de afdaling naar komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko had overleefd. Dit nieuws werd in ESA’s Mission Center in Darmstadt met veel gejuich ontvangen. Nu is het wachten tot de eerste foto’s vanaf het oppervlak van de komeet arriveren. Deze foto’s komen naar verwachting begin deze avond binnen. De allereerste foto zal een panoramafoto zijn, die waarschijnlijk om 19:00 uur op Scientias.nl verschijnt.

De Philae-lander kort na het vertrek bij Rosetta. Deze afscheidsfoto is vanochtend gemaakt door de Rosetta-ruimtesonde.
De Philae-lander kort na het vertrek bij Rosetta. Deze afscheidsfoto is vanochtend gemaakt door de Rosetta-ruimtesonde.

Harpoen
Het is een verrassing dat Philae veilig op het oppervlak van komeet 67P staat, omdat zijn harpoenen niet zijn afgevuurd. Het onderzoeksteam probeert uit te zoeken hoe dit komt. Wellicht dat de harpoenen op een later tijdstip alsnog worden ingezet. De zwaartekracht op komeet 67P is namelijk honderdduizenden keren zwakker dan op aarde. Zonder de harpoen bestaat er een kans dat Philae weer de ruimte in wordt geslingerd.

De komende dagen
Nu kan Philae beginnen met wetenschappelijk onderzoek. ESA verwacht dat de lander in ieder geval een week actief kan blijven. Maar de lander kan in principe ook maandenlang onderzoek doen. Hoe lang de lander actief blijft, hangt van diverse factoren af. Een heel belangrijke factor is energie. In eerste instantie draait de lander op een accu, maar later zal deze zelf energie op moeten gaan wekken met zijn zonnepanelen. Het is niet ondenkbaar dat de lander maar kort met die zonnepanelen uit de voeten kan. Rosetta stelde eerder al vast dat de komeet steeds actiever wordt en veel stof kwijtraakt. Als dat stof op de zonnepanelen belandt, is Philae snel uitgekeken.

Agilkia
Als het goed is, is Philae geland op Agilkia. Dit is een relatief glad gebied op de kop van komeet 67P. De meeste andere plekken op de komeet zijn te ruw, waardoor de landing lastiger zou worden. De komende uren horen we of Philae inderdaad op Agilkia is geland of dat de lander toch ergens anders rust.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd