Geschiedenis van de mobiele telefoon

Wanneer kocht u uw eerste mobiele telefoon? Eind jaren negentig? Of pas in het huidige millenium? Eén ding is zeker: u was niet de eerste. De evolutie van mobiele telefonie begon al veel eerder. In de jaren tachtig liepen consumenten al met peperdure toestellen rond. Van de eerste zware bakbeesten tot de moderne smartphones: tijd om een reis door de tijd te maken.


De Motorola DynaTAC 8000X was de eerste commerciële mobiele telefoon. In 1983 begon de verkoop in de Verenigde Staten. Dr. Martin Cooper van Motorola (niet de man op de bovenstaande foto) hield het eerste mobiele telefoongesprek op 3 april 1973 met Joel Engel van Bell Labs. Hij gebruikte daarvoor een prototype van de DynaTAC 8000X. De prijs voor dit toestel: 4.000 dollar (rekening houdend met de inflatie kostte de telefoon toen zo’n 6.500 euro).


Met een gewicht van 340 gram was de Motorola MicroTAC zeker niet de lichtste. Toch was dit toestel in 1989 revolutionair. Niet alleen was het de allereerste ‘flip’-telefoon (een telefoon met een klepje), maar het toestel was voor die tijd ook nog eens erg klein.

Heb jij een kinderwens? Haal die telefoon dan uit je broek!


De IBM Simon was de allereerste smartphone. In 1993 werd deze mobiele telefoon in de Verenigde Staten verkocht voor 899 dollar (ongeveer 684 euro). Consumenten konden het toestel gebruiken als kalender, adressenboek, klok, rekenmachine en als kladblok. Ook was het mogelijk om e-mails te versturen en games te spelen. Een revolutie voor die tijd! De telefoon is te zien in de film ‘The Net’ (1995) met Sandra Bullock.


Met verwisselbare frontjes, T9-tekstvoorspelling bij SMS-berichten en een ingebouwde antenne was de Nokia 3210 in 1998 een hippe telefoon. De opvolger – de Nokia 3310 (zie foto boven) – verving in 2000 de populaire 3210 en ging in totaal 126 miljoen keer over de toonbank. Hiermee is de 3310 één van de populairste telefoons aller tijden.


De eerste telefoon met een camera was de Sharp J-SH04. Deze telefoon verscheen in november 2000 in Japan. De 0,1 megapixelcamera was in staat om foto’s te schieten met 110.000 pixels. De J-SH04 was tevens het eerste toestel met een kleurendisplay (256 kleuren). Op de foto hierboven zie je trouwens de eerste foto die via de mobiele telefoon is gedeeld. De foto werd op 11 juni 1997 gemaakt met een normale camera en vervolgens via telefoon verzonden naar 2.000 contactpersonen. Op de foto is de dochter van Philippe Kahn te zien.


De eerste 3G-telefoon is de Nokia 6650 niet, maar wel één van de eerste telefoons die snel kon internetten. Nokia bracht het toestel in 2002 uit. De VGA-camera van de 6650 was in staat om foto’s en video’s op te nemen. YouTube bestond helaas nog niet, waardoor gebruikers geen video’s konden uploaden.

Brrr… Uit onderzoek blijkt dat de mobiele telefoon vol met bacteriën zit. Waaronder bacteriën die op het toilet leven.


De iPhone 2G (2007) was de eerste telefoon van Apple. Het mobiele besturingssysteem iOS maakte het toestel gebruiksvriendelijker dan andere telefoons. Apple introduceerde de App Store, een winkel waarin gebruikers applicaties voor hun telefoon konden aanschaffen. “There’s an app for that” werd al snel een begrip. Tegenwoordig zijn er al honderdduizenden apps uitgebracht. En dit aantal loopt nog steeds op.


Ook Google heeft een eigen mobiele besturingssysteem: Android. Begin 2010 bracht Google haar eerste mobiele telefoon uit, namelijk de Nexus One. Eigenlijk kan deze telefoon alles, behalve afwassen en stofzuigen. Video’s bekijken, navigeren, applicaties kopen, nieuws lezen of een spelletje spelen: het kan allemaal met de Nexus One.

JESHOOTS / Pixabay

Wat brengt de toekomst? Oprolbare telefoons? Telefoons zonder accu? Eén ding is zeker: mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken. Het zijn geen logge apparaten meer. Ze maken onderdeel uit van ons dagelijks leven.

Bronmateriaal

Diverse websites, encyclopediën en naslagwerken.

Foto: TaniaVdB / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd