Gescande mummie houdt geheimen voor zich

 GESCHIEDENIS  Pa-Ib, de mummie met raadselachtige pakketjes in haar lichaam, is gisteren aan een uitgebreide scan onderworpen. De wetenschappers waren ervan overtuigd dat de scan veel vragen zou beantwoorden. De teleurstelling is dan ook groot nu blijkt dat Pa-Ib vooralsnog niets prijsgeeft.

Gisteren kon u in dit artikel op Scientias al alles lezen over de mysteries die rondom Pa-Ib hingen. De nevelen zijn echter nog niet opgetrokken. Ondanks een CT-scan met een acht keer betere resolutie dan in 2006 nog het geval was, is geen verklaring gevonden voor het raadselachtige pakketje in de buik van de mummie. Er zijn duizenden foto’s gemaakt en een kleine camera heeft ook binnen in de schedel plaatjes geschoten.

De scan heeft de wetenschappers wel meer informatie opgeleverd over de leeftijd die de vrouw bereikt heeft. Waarschijnlijk was ze tussen de 30 en 40 jaar oud, maar dichter bij de 30 dan bij de 40. Het balsemen is afgeraffeld. Dat wijst erop dat de vrouw niet van koninklijke afkomst is. De doodsoorzaak kon niet worden vastgesteld.

Uit het onderzoek zijn wel enkele interessante aanknopingspunten gevonden. Zo zouden de steken die op de doeken van de mummie gevonden zijn, iets kunnen vertellen over de woonplaats van de vrouw. De definitieve resultaten worden in maart verwacht.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd