Gerucht gevonden Higgs-deeltje is niet waar

Een fysicus van de universiteit van Pardua denkt dat het mogelijk is dat het Higgs-deeltje is gevonden door het Fermi National Accelator laboratorium. Hier is niets van waar, zeggen wetenschappers van dit laboratorium. “Het gerucht dat het Higgs-deeltje is gevonden is een gerucht zonder feitelijke basis.”

De woordvoerder van het laboratorium haalt uit naar blogger Tommaso Dorigo. “Het gerucht is verspreid door een blogger, die graag beroemd wil worden”, staat op het Twitter-account van het laboratorium. “Tommaso Dorigo’s blog is geen betrouwbare bron”, vult Stefan Söldner-Rembold, woordvoerder van het Dzero-experiment bij Tevatron, aan.

Toch meldt het laboratorium dat er nieuwe interessante resultaten zijn. “En die laten wij zien tijdens de International Conference on High Energy Physics in Parijs”, zegt Söldner-Rembold. “Maar helaas hebben we nog geen nieuwe three-sigma gevonden.”

Een three-sigma gaat over de statistische zekerheid van een bepaald resultaat. In het geval van een three-sigma is het 99,7 procent zeker dat het waarschijnlijke resultaat correct is.

Het Higgs-deeltje zit in de standaardmodel van de deeltjesfysica – een theorie waarin de krachten en deeltjes die alle materie vormen beschreven worden – maar is nog nooit direct waargenomen. “Zonder dit mechanisme schiet het standaardmodel zeer ernstig tekort en moeten we op zoek naar nieuwe verklaringen voor het bestaan van massa”, vertelt professor Pierre van Mechelen aan Scientias.nl. “Het Higgsmechanisme werd al in de jaren ‘60 van de vorige eeuw voorgesteld en de meeste fysici geloven eigenlijk wel dat het op een of andere manier klopt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd