Gepoetste tanden houden dokter op afstand

Mensen die minder dan twee keer per dag hun tanden poetsen, lopen een groter risico op hartziekten. Dat blijkt uit onderzoek. Het was al bekend dat een ontsteking aan het tandvlees voor hartproblemen kan zorgen, maar nu is ook duidelijk wat de rol van poetsen in dit hele verhaal is.

Mensen die hun tanden niet of heel weinig poetsen, hebben een 70 procent grotere kans op hartziekten dan mensen die twee keer per dag de borstel ter hand nemen, zo concluderen de onderzoekers. Ze bestudeerden de gegevens van 11.000 mensen met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar.

Poetsen
62 procent van alle proefpersonen bezocht de tandarts elke zes maanden. 71 procent poetste de tanden twee keer per dag. In de periode dat het onderzoek liep, kregen 555 mensen serieuze hartproblemen. In 170 gevallen was dat fataal. Onder de mensen die hun tanden weinig of niet poetsten, vielen de meeste slachtoffers.

Nader onderzoek
“Onze resultaten bevestigen en versterken de link die er zou zijn tussen mondhygiëne en het risico op een hart- en vaatziekte,” meent onderzoeker Richard Watt. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of de link met oorzaken te maken heeft (slechte mondhygiëne leidt tot hartproblemen) of dat de slechte mondhygiëne slechts een kenmerk is van mensen die kans lopen op een hartziekte.

Wanneer mensen hun tanden niet of niet goed poetsen, kunnen ontstekingen ontstaan en deze kunnen de kans op hart- en vaatziekten vergroten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd