George Washington is bieb ruim twee ton schuldig

De eerste president van de Verenigde Staten wordt geroemd en geprezen voor zijn optreden, maar natuurlijk heeft ook hij zo zijn minpuntjes. De bibliotheek van New York kan erover meepraten; ze wacht nog steeds op twee boeken die Washington in 1789 leende.

Washington liep meer dan 220 jaar geleden met twee boeken onder de arm de bieb uit: Law of Nations – over internationale betrekkingen – en een tekst over debatten in het Britse House of Commons. De president had in het eerste jaar van zijn regering duidelijk meer aan zijn hoofd dan biebboeken retourneren, want hij bracht ze nooit terug.

De boeken hadden eigenlijk in november 1789 weer in de bieb moeten belanden. Elke dag later betekende 2 pence boete. Dat betekent dat Washington de bieb zo’n 4000 dollar (bijna 3000 euro) schuldig zou zijn. Als we de inflatie daar nog eens bij betrekken kan de bieb met dank aan Washington wellicht geheel opnieuw gestoffeerd worden. De president zou dan namelijk 300.000 dollar (ongeveer 223.000 euro) moeten betalen.

Volgens CNN aast de bibliotheek niet langer op de boete, maar wil deze de boeken wel heel graag terug hebben. Een lastige kwestie, want sinds Washington met de boeken naar buiten liep, lijken ze van de aardbodem te zijn verdwenen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd