Geoloog fotografeert instortende natuurlijke brug

natuurlijke brug

Het is een kwestie van op het juiste moment op de juiste plaats zijn: geoloog Robert Wills maakte op 29 december een ommetje en was er getuige van hoe een natuurlijke brug bij Tennessee Beach instortte en in de zee belandde. Het levert prachtige foto’s op.

Wills maakte een strandwandeling toen hij opeens lawaai hoorde. Het was het geluid van stenen die op vergelijkbare wijze als een waterval naar beneden denderden. Wills hield zijn camera in de aanslag. “Ik hoopte nog zo’n kleine verschuiving van stenen te zien,” schrijft hij. “Want ik vond het prachtig zoals het er op foto’s uitzag: een bruine waterval die uit een gat in de muur kwam zetten.”

Wat er vervolgens gebeurde, overtrof echter al Wills verwachtingen. “Twee minuten later vielen enkele stukken steen van de onderzijde van de boog af en zette ik mijn camera aan.” Niet lang daarna stortte de hele natuurlijke brug in. De boog sleepte omringend gesteente mee. “Stenen zo groot als piano’s doken in de branding en het zand.”

Het instorten van de natuurlijke brug. Foto's: Robert Wills / California Geological Survey.
Het instorten van de natuurlijke brug. Foto’s: Chris Wills / California Geological Survey.

Het duurde allemaal maar tien seconden, maar veranderde het uitzicht van Wills radicaal. Dat hij erbij was en het vast kon leggen, is bijzonder. “Omdat deze gebeurtenissen niet te voorspellen zijn, zijn er maar weinig beelden van.” De foto’s geven bovendien een uniek inkijkje in hoe natuurlijke bruggen kunnen instorten. “Ze laten duidelijk zien dat zodra de steen in het midden van de brug weg is, de brug zijn eigen gewicht niet meer kan houden en instort.”

Voor en na het instorten van de natuurlijke brug. Foto's: Robert Wills.
Voor en na het instorten van de natuurlijke brug. Foto’s: Robert Wills.

Meer weten over hoe natuurlijke bruggen ontstaan? Lees dan ook eens dit achtergrondartikel over kunstwerken van de hand van erosie.

Bronmateriaal

"A rockslide in action: an arch falls into the sea" - Caltech.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Robert Wills.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd