Wetenschappers hebben een geologische en tektonische kaart gemaakt van de asteroïde Vesta. Daarvoor gebruikten zij gegevens die door de Dawn-ruimtesonde zijn verzameld. Deze ruimtesonde bezocht van juni 2011 tot september 2012 deze grote asteroïde.
Vesta is een bijzondere asteroïde, die haast op een planeet lijkt. Zo heeft Vesta een aardachtige structuur (kern, mantel, korst) en een flinke diameter van 516 kilometer. Hoewel de grotere planetoïde Ceres écht rond is, oogt Vesta ook een beetje rond.
De wetenschappers zijn 2,5 jaar bezig geweest om de geologische kaart van Vesta te voltooien. Blauwe gebieden zijn de oudste, zwaarbekraterde regio’s. De groene en gele gebieden zijn relatief jong, ontstaan door het verschuiven van het oppervlak. De kaart onthult dat Vesta in het verleden regelmatig is bekogeld door kleine en grote ruimtestenen.
Opvallend zijn twee gebieden: Veneneia en Rheasilvia. Deze gebieden hebben een donkerblauwe tot paarse kleur en zijn het resultaat van twee grote inslagen in de geschiedenis van Vesta. “Doordat we dit weten, kunnen we de geologische tijdschaal van Vesta vergelijken met die van manen en planeten”, zegt onderzoeksleider David Williams van de staatsuniversiteit van Arizona.
Hopelijk gaan deze wetenschappers ook een kaart maken van de grootste planetoïde: Ceres. De Dawn-ruimtesonde is momenteel op weg naar Ceres en komt daar in maart 2015 aan. Dit is een bijzonder moment, want er is nog nooit een scherpe foto van Ceres gemaakt.