Geologen gebruiken Twitter om aardbevingen op te sporen

 GEOLOGIE  “Ik voelde net de aarde trillen. Aardbeving?” Slechts één van de vele twits op Twitter over aardbevingen. Het is dan ook niet gek dat geologen Twitter gebruiken om aardbevingen op te sporen. De Amerikaanse Geological Survey (USGS) maakt volop gebruik van de microblogsite.

“Het is snelheid versus precisie”, legt Dr. Paul Earle van de USGS uit. “Twitterberichten komen seconden na een aardbevingen binnen, terwijl de reguliere wetenschappelijke informatie twee tot twintig minuten op zich laat wachten, afhankelijk van de regio.” Earle besprak het zogenaamde ‘Twitter Earthquake Detection’ project tijdens de bijeenkomst van de Amerikaanse Geofysische Unie, de grootste jaarlijkse ontmoeting van wetenschappers.

Eerder deze maand was er een aardbeving in Nieuw-Zeeland met een magnitude van 5.1 op de schaal van Richter. Direct daarna verschenen de volgende twits op Twitter (vertaald in het Nederlands):
– Wellingtoniëns – was dat een aardbeving of slechts een grote vrachtwagen die langs mijn huis reed?
– Dat was een zwaardere aardbeving. De spiegel trilde in de badkamer en de vloer bewoog. Ik ben bang 🙁
– Er was net een aardbeving, de grootste die ik ooit heb meegemaakt, niet heel sterk, maar sterk genoeg om mijn huis en alles om mijn bureau te schudden.
– Mijn monitoren trilden als het water in Jurassic Park, best spannend. #aardbeving #wellington

“We filteren woorden als ‘earthquake’ en ‘quake’. Hierdoor ontvangen wij continu een interessante stroom van twits”, legt softwareontwikkelaar Michelle Guy van de USGS uit.

Helaas zijn niet alle berichten nuttig. Zo is er een populair computerspel dat ‘Quake’ heet en is er een ijsje met de naam ‘Oreo Brownie Earthquake’. Berichten over deze onderwerpen zorgen voor ruis. Kijk zelf mee op Twitter!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd