Onderzoekers hebben het genoom van de maanvis in kaart gebracht. Deze vis weegt gemiddeld één ton. Hoe kan deze vis zo snel groeien en zo zwaar worden?
De maanvis (Mola mola) is een flinke verschijning. Het dier leeft in alle grote oceanen en leeft van kwallen, plankton en kleine visjes. Ondanks dat de vis niet veel voedingsstoffen binnen krijgt, groeit het dier snel: bijna een kilogram per dag. Andere vissen groeien slechts 0,02 tot 0,5 kilogram per dag. Hierdoor zijn er maanvissen die 2,7 meter lang zijn en 2,3 ton wegen. Daarnaast produceert deze beenvis veel eitjes, soms wel 300.000.000 in één keer.
Chinese wetenschappers hebben alle genen van de maanvis nu op een rijtje gezet. Door de genen te vergelijken met het DNA van andere vissen in dezelfde familie – zoals de kogelvis – kunnen wetenschappers identificeren welke genen verantwoordelijk zijn voor de snelle groei.
Groeihormoon
En die genen zijn gevonden. Genen die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van het groeihormoon evolueren sneller in de maanvis dan in andere beenvissen. Dit verklaart mogelijk de snelle groei van de vis. Het skelet van de vis bestaat voor een groot deel uit kraakbeen en dus niet uit bot. Ook de genen die hiervoor verantwoordelijk hebben de onderzoekers gevonden in het genoom.
Modelorganismen
“Dit is een van de dertig vissen waarvan we het genoom in kaart hebben gebracht binnen het G10K-project”, vertelt Guojie Zhang van de Chinese nationale genenbank. “Dankzij de steeds beter wordende DNA-sequentie technologie kunnen we het genoom van niet-modelorganismen sneller in kaart brengen.” Modelorganismen zijn organismen die vaak worden gebruikt in genetisch onderzoek. De maanvis behoort niet tot deze groep.
Een open boek
Ondanks dat maanvissen regelmatig worden gespot, blijft deze vis een mysterie. Zo weten we bijvoorbeeld vrij weinig over de voortplanting van de maanvis en in hoeverre deze vis voor zijn jongen zorgt. Ook is het onbekend hoe oud de vissen kunnen worden en of maanvissen onderling communiceren.