Afrikaanse olifant heeft een superieure neus

olifant

Afrikaanse olifanten hebben een subliem reukvermogen dat waarschijnlijk zelfs het reukvermogen van de hond overschaduwt. Dat suggereert nieuw onderzoek waaruit blijkt dat Afrikaanse olifanten de meeste reukreceptor-genen bezitten.

Om meer te weten te komen over het reukvermogen van zoogdieren bestudeerden onderzoekers het genoom van dertien verschillende soorten zoogdieren. Ze waren daarbij vooral geïnteresseerd in de reukreceptor-genen.

Mensen

Mensen hebben in vergelijking met andere zoogdieren opvallend weinig reukreceptor-genen. Waarschijnlijk komt dat doordat wij tijdens onze evolutie steeds minder op ons reukvermogen afgingen en ons zicht belangrijker werd. Ook de aan ons verwante primaten beschikken over relatief weinig reukreceptor-genen.

Verrassend genoeg bleek de Afrikaanse olifant de meeste reukreceptor-genen te bezitten. De olifant heeft er bijna 2000. Dat zijn er vijf keer meer dan wij mensen bezitten. De olifanten hebben zelfs twee keer meer reukreceptor-genen dan de hond: een zoogdier dat bekend staat om zijn uitstekende reukvermogen.

Het onderzoek suggereert dat de Afrikaanse olifant een subliem reukvermogen heeft. “De functies van deze genen zijn niet helemaal bekend, maar waarschijnlijk zijn de genen belangrijk in de omgeving waarin olifanten leven,” vertelt onderzoeker Yoshihito Niimura. “Blijkbaar is de neus van een olifant niet alleen lang, maar ook superieur.”

Bronmateriaal

"African elephant genome suggests they are superior smellers" - Cold Spring Harbor Laboratory (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd