Genetisch gemodificeerde muggen in de strijd tegen het zika-virus

Op dit moment zijn er veel zorgen over de verspreiding van het zika-virus. De Wereldgezondheidsorganisatie doet er alles aan om de mug de kop in te drukken, waaronder onderzoek naar genetisch gemodificeerde muggen.

De Wereldgezondheidsorganisatie is op zoek naar nieuwe aanvliegroutes om de muggen die het zika-virus verspreiden te beheersen. Dat blijkt uit hun net uitgebrachte studie. Dit wil deze organisatie o.a. bereiken door onderzoek te doen naar genetisch gemodificeerde muggen. Als dit onderzoek succesvol is, zou het kunnen dat deze genetisch gemodificeerde insecten de muggenpopulatie overnemen, waardoor het zika-virus niet verder verspreid kan worden.

Uitroeien
Het oprukkende zika-virus dat wordt verspreid door de denguemug, is op dit moment door de Wereldgezondheidsorganisatie benoemd tot een internationale noodsituatie. Een mug creëren die mensen niet meer kan infecteren met het zika-virus, zou een hele effectieve manier zijn om de verspreiding te stoppen. Tegelijkertijd is het een betwistbare actie, omdat dit de populatie fundamenteel kan veranderen of zelfs kan uitroeien, wat weer effect heeft op het ecosysteem.

“Genetisch gemodificeerde muggen kunnen de verspreiding van de infectie snel stoppen”

Terugdringen
Eerdere studies met genetisch gemodificeerde insecten hebben aangetoond dat de muggenpopulatie tot negentig procent kan worden teruggedrongen. “Ik denk dat genetisch gemodificeerde muggen de verspreiding van de infectie snel kan stoppen,” aldus Hadyn Parry, CEO van de Britse genetica firma Oxitec die een van de onderzoeken deed. “We verwachten binnenkort groen licht te krijgen en dan maakt dit echt een verschil!”

Bacterie
Naast het onderzoek naar genetisch gemodificeerde muggen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie ook onderzoek te verrichten naar de effecten van de invoering van de Wolbachia bacteria in de muggenpopulatie. Door de muggen te infecteren met deze bacterie, wordt er voorkomen dat er nog eitjes uitkomen. Een andere manier om de muggen te onderdrukken, is om de mannelijke muggen te steriliseren met een kleine dosis straling. Al deze mogelijkheden liggen op dit moment op tafel. Het zou goed kunnen dat sommige van deze strategieën binnenkort gebruikt gaat worden om het zika-virus onder de duim te krijgen.

Al eerder waarschuwden wetenschappers dat het zika-virus een grootschalige pandemie zou kunnen worden. Op dit moment is er nog geen vaccin tegen het virus.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd