Generaal pardon voor Billy the Kid?

De gouverneur van New Mexico wil Billy the Kid, 130 jaar na diens dood een generaal pardon verlenen. De legendarische boef stal paarden en vee, vermoordde 21 mensen en ontsnapte meerdere malen uit de gevangenis. Maar gouverneur Bill Richardson is bereid dat allemaal te vergeten.

Lang niet iedereen is blij met het generaal pardon. Met name de familie van de sheriff die Billy the Kid ooit najoeg en uiteindelijk zelfs doodde is niet blij met de plannen van Richardson. Ze achten het een smet op het werk van sheriff Pat Garrett die er alles aan deed om The Kid uit te schakelen. “Als Billy the Kid nu leefde, zou je dan amnestie willen verlenen aan deze man die stal, vier politiemensen en vele anderen doodde?” vraagt de familie van de sheriff zich hardop af.

Quien es?
Billy the Kid – wiens echte naam Henry McCarty luidde – is een legende. Hij vermoordde in zijn korte leven zo’n 21 mensen. Hij werd daar twee keer voor opgepakt, maar beide keren wist hij te ontsnappen. Zo ook op 28 april 1881. Billy the Kid ontsnapte en vluchtte een donkere kamer binnen. Niet lang daarna kwam sheriff Pat Garrett binnen. Billy vroeg daarop ‘quien es?’ oftewel ‘wie is daar?’. Garrett – een oude vriend van Billy en diens moeder – twijfelde niet en schoot The Kid dood.

Populair
Opvallend genoeg was Billy the Kid tijdens diens gewelddadige en korte leven (hij werd slechts 21 jaar oud) zeer populair onder de lokale bevolking. De burgers zouden zelfs serenades hebben gebracht toen Billy in de gevangenis zat. Men vermoedt dat dat alles te maken had met Billy’s charme: hij was een goede danser, zag er goed uit en zou zowel links- als rechtshandig zijn geweest. Pas na de dood van Billy the Kid werd hij een echte legende. Dat had hij voornamelijk te danken aan het boek dat sheriff Garrett over hem schreef.

Vraagtekens
En bij een legende horen natuurlijk vraagtekens. Zo is tot op heden onduidelijk of Garrett Billy wel heeft doodgeschoten. In 1950 dook namelijk een man op die beweerde Billy the Kid te zijn. Hij zou snel sterven en wilde een generaal pardon voor zijn misdaden. Velen geloofden deze ‘Brushy Bill’ en ook de rechter nam aan dat het om dé Billy ging. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat Brushy Bill inderdaad familie was van Billy the Kid, maar omdat onbekend is waar Billy’s ouders begraven liggen, kan niet met zekerheid worden vastgesteld of Brushy Bill echt Billy the Kid is.

Ongeacht of Billy nu op 21- of 90-jarige leeftijd overleed: dat generaal pardon komt er als het aan Richardson ligt alsnog. En om eerlijk te zijn, komt dat Billy ook toe. Gouverneur Lew Wallace maakte zo’n 130 jaar geleden de dienst uit in dit gebied en beloofde Billy dat hij amnestie zou verlenen. Maar toen Billy eenmaal achter de tralies zat, liet de gouverneur niets meer van zichzelf horen. Richardson wil dat nu rechtzetten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd