Genen ontdekt die mede bepalen of u links- of rechtshandig bent

De één is linkshandig. De ander rechtshandig. Onduidelijk is nog altijd hoe die verschillen precies ontstaan. Maar wetenschappers van de universiteit van Oxford zijn een stapje dichter bij een verklaring. Ze ontdekten een netwerk van genen dat mede lijkt te bepalen of iemand links- of rechtshandig wordt.

“De genen zijn betrokken bij een biologisch proces dat ervoor zorgt dat een embryo van een rond balletje cellen uitgroeit tot een organisme met een linker- en rechterzijde,” vertelt onderzoeker William Brandler. En die genen zijn waarschijnlijk ook betrokken bij onze voorkeur voor de linker- of rechterhand.

De onderzoekers trekken hun conclusie op basis van een studie naar het menselijk genoom. Ze gingen op zoek naar genvarianten die samenhingen met links- of rechtshandigheid. Zo stuitten ze op het gen PCSK6. Het gen maakt onderdeel uit van een netwerk van genen dat betrokken is bij de totstandkoming van een linker- en rechterzijde in de embryo.

Hoewel het onderzoek er voorzichtig op wijst dat genen dus invloed uitoefenen op de voorkeur voor één van onze beider handen, waarschuwt Brandler dat het hoogstwaarschijnlijk niet alleen van genen afhangt. “Net als met alle andere aspecten van menselijk gedrag, gaan nature (aanleg) en nurture (opvoeding) hand in hand. De ontwikkeling van een voorkeur voor een bepaalde hand komt voort uit een mix van genen, onze omgeving en culturele druk om rechts te zijn.”

Bronmateriaal

"Genes linked to being right or left handed identified" - Ox.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door The White House (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd