Genen bepalen of u koffieleut bent

Verslaafd aan koffie? Daar kunt u eigenlijk niets aan doen: het zit in de genen, zo blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Niet iedereen kan evenveel koffie drinken. Hoeveel koffie ons lichaam kan verwerken, is afhankelijk van de lever: dit orgaan moet tenslotte met die cafeïne om zien te gaan. Hoe goed en hoe snel de lever cafeïne afbreekt, blijkt afhankelijk te zijn van uw genen. En ook de bekende koffieverslaving is genetisch bepaald.

Genen
Dat stellen onderzoekers van het Erasmus MC. Ze ontdekten dat het gen CYPIA1 – dat in meerdere variaties voorkomt – bepaalt hoe de lever met cafeïne omgaat. Hoeveel koffie we uiteindelijk drinken, wordt ook bepaald door het gen NRCAM. Dit gen is eveneens betrokken bij (andere) verslavingen zoals bijvoorbeeld de cocaïneverslaving.

WIST U DAT…

…koffie na fastfood een heel slecht idee is?

Parkinson
Het onderzoek kan mogelijk een hoop vragen beantwoorden. De genen die invloed hebben op de koffieconsumptie blijken ook invloed te hebben op de bloeddruk en de ziekte van Parkinson. Die informatie kan wetenschappers helpen om het juiste verband te leggen tussen een ziekte als Parkinson en het drinken van koffie. Eerdere onderzoeken suggereerden dat koffie beschermt tegen Parkinson. Hoe? Dat was onduidelijk. Dit onderzoek kan duidelijkheid bieden. “Patiënten met de ziekte van Parkinson blijken minder koffie te drinken,” legt onderzoeker Cornelia van Duijn uit. “Een belangrijke vraag die het onderzoek oproept is of koffie drinken daadwerkelijk beschermt tegen de ziekte van Parkinson of dat de genen die bepalen dat je niet veel koffie inneemt ook toevallig de genen zijn die een rol spelen in processen in het lichaam die uiteindelijk tot de ziekte van Parkinson leiden. Dit vraagt om nader onderzoek.”

Aan het onderzoek werkten meer dan 18.000 proefpersonen mee. Alle conclusies zijn terug te vinden in het blad Molecular Psychiatry.

Bronmateriaal

"Koffie drinken zit in je genen" - Erasmusmc.nl
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Ballistik Coffee Boy (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd