Gen-Z te gevoelig? Niet per se: “Deze generatie heeft een vertekend beeld van risico’s”

Jongeren hebben meer last van angst, depressie en zelfmoordgedachten dan ooit tevoren. Is het leven echt zoveel zwaarder geworden, of ervaart deze generatie dat alleen zo? En los van de oorzaak: wat doen we eraan? Daar wordt nu onderzoek naar gedaan.

Klimaatverandering, oorlogen en groeiende ongelijkheid: er zijn genoeg redenen om je zorgen te maken. Toch bestaat het idee dat de generatie die zich buitengewoon veel zorgen maakt – Generatie Z – met name angstig en depressief is omdat ze te verwend of te gevoelig zouden zijn. “Een misvatting”, noemt Gabriel Rubin het, hoogleraar aan de Montclair State University. Hij doet onderzoek naar de mentale gezondheid van ‘Gen Z’ en deelt alvast wat bevindingen. Zijn theorie: deze generatie ziet en ervaart de risico’s in het leven anders.

Gen Z omvat grofweg de jongeren die geboren zijn tussen 1997 en 2012. Ze zijn opgegroeid met een mobiele telefoon, identificeren zich met thema’s als inclusiviteit, raciale rechtvaardigheid en duurzaamheid, en maken zich als generatie hard voor het klimaat. “Deze generatie beschikt over een enorme hoeveelheid informatie binnen handbereik”, vertelde Diana Bogueva eerder aan Scientias.nl. “Tegelijkertijd zijn ze bezorgd dat hen de erfenis van uitbuitend kapitalisme zal worden nagelaten waarbij slechts enkelen profiteren ten koste van velen.” Het zijn thema’s die ook Rubin voorbij zag komen in zijn onderzoek.

Schietpartijen en klimaatverandering
Daarvoor sprak hij tot nu toe met met vijftig Amerikaanse jongeren, om zo te kijken welke zorgen hun welzijn het meest beïnvloeden. “In die interviews ontdekte ik dat aan de ene kant er nog steeds stigma’s heersen rondom het thema geestelijke gezondheid, maar ook dat Gen Z-jongeren worden geconfronteerd met enorme druk en dagelijkse zorgen.” De Amerikaanse jongeren maakten zich vooral zorgen over schietpartijen, klimaatverandering, sociale media, ouderlijke druk en lockdownoefeningen op school.

Veilige tijd
Hoewel die zorgen niet uit het niets komen, leven we in een van de veiligste tijden ooit, blijkt uit risicoanalyseonderzoek, vertelt Rubin. Waarom heeft juist deze generatie dan zoveel angsten? Dat komt onder andere door een constantie stroom van negatief en alarmerend nieuws, stelt de onderzoeker. Samen schetsen die een beeld van een zeer gevaarlijke wereld. “Jonge mensen hebben daardoor het gevoel dat hun rechten op lichamelijke autonomie zijn weggenomen, dat hun scholen onveilig zijn en dat klimaatverandering binnenkort de planeet zal vernietigen.”

Risico’s
“De kern van de zorgen is heel reëel”, benadrukt Rubin. Gen Z heeft volgens hem alleen een vertekend beeld van de risico’s, die niet altijd overeenkomen met de realiteit. “Ze zien een risico als een zwart-wit kwestie, waarbij iets ofwel volledig veilig ofwel volledig gevaarlijk is. Daardoor kunnen ze niet goed omgaan met de nuances en onzekerheden die bij veel risico’s horen. Ook baseren ze hun risicobeoordeling meer op emoties en intuïtie dan op feiten en bewijzen.” Deze kloof in risicoperceptie heeft ernstige gevolgen voor de mentale gezondheid van jongeren, vooral voor jonge meisjes en vrouwen, stelt Rubin, omdat zij hier meer last van blijken te hebben. De onderzoeker geeft aan dat er daarom dringend actie nodig is om deze crisis aan te pakken.

Hij stelde daar een aantal mogelijke oplossingen voor op, gebaseerd op zijn onderzoek. Het beperken van negatieve content op sociale media bijvoorbeeld, of campagnes starten rondom geestelijke gezondheid. Daarnaast is het volgens Rubin belangrijk om meer inzicht te geven in de risico’s van maatschappelijke problemen en context te geven aan de tragedies en nieuwsberichten in de media en sociale media. “Vergelijk bijvoorbeeld de statistieken van schietpartijen met die van andere doodsoorzaken.” Als laatste is het volgens hem belangrijk dat jongeren meer betrokken worden bij het aanpakken van de oorzaken van hun zorgen, door intergenerationele samenwerking, bijvoorbeeld, activisme of actie. We moeten volgens hem namelijk ook kijken naar de oorzaken. “En niet alleen naar symptoombestrijding.”

Bronmateriaal

"Study: Gen Z Perceive Risk ‘Everywhere They Turn,’ Early Research Shows" - Montclair State University
Afbeelding bovenaan dit artikel: Prostock-studio (via Canva Pro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd