Gen dat resulteert in lang leven, geeft ook het brein een boost

brein

Een variant van het gen KLOTHO wordt geassocieerd met een langere levensduur. Maar nieuw onderzoek toont nu aan dat die variant er ook voor zorgt dat het brein van mensen scherper blijft. En dat biedt hoop voor mensen met dementie.

Het KLOTHO-gen is er in verschillende varianten. Eén zo’n variant is KL-VS. Mensen die één zo’n variant hebben, leven doorgaans langer en hebben een kleinere kans op beroertes. Mensen die twee exemplaren van deze variant hebben, leven korter en hebben een verhoogd risico op een beroerte.

Cognitie
In een nieuw onderzoek besloten wetenschappers te kijken welke effecten KL-VS nog meer had. Ze verzamelden meer dan 700 proefpersonen zonder dementie die tussen de 52 en 85 jaar oud waren. De proefpersonen namen aan allerlei testjes deel die bedoeld waren om hun cognitieve vermogens (leren, denken, onthouden) te toetsen.

WIST U DAT…

…het lezen van een goed boek het brein verandert?

Resultaten
20 tot 25 procent van de proefpersonen had één KL-VS-gen. Deze proefpersonen presteerden tijdens de testjes aanzienlijk beter dan de proefpersonen met twee KL-VS-genen. Wel namen de prestaties van de proefpersonen af naarmate ze ouder werden, ongeacht of ze nu één of twee KL-VS-genen hadden. De onderzoekers stelden bovendien vast dat proefpersonen met één KL-VS-gen ook meer klotho-eiwitten in hun lichaam hadden circuleren. De hoeveelheid van dit eiwit liep echter terug naarmate mensen ouder werden. De onderzoekers vermoeden dan ook dat de afname van dit eiwit deels kan verklaren waarom mensen naarmate ze ouder werden, slechter gingen presteren tijdens de cognitieve testen.

De onderzoekers gingen vervolgens nog een stap verder. Middels genetisch manipulatie creëerden ze muizen die uitzonderlijk veel klotho-eiwitten aanmaakten. Deze muizen leefden langer en presteerden ook beter tijdens cognitieve testjes waarin hun leervermogen en geheugen getest werd. “Deze verrassende resultaten leiden tot een veelbelovende nieuwe tak van onderzoek,” voorspelt onderzoeker Roderick Corriveau. Zo suggereren de experimenten dat het mogelijk is om de hersenfunctie een boost te geven. En dat is geen overbodige luxe. Mensen worden steeds ouder, maar tegelijkertijd neemt ook het aantal mensen met cognitieve problemen toe. Naar verwachting lijden tegen 2030 meer dan 65 miljoen mensen aan dementie, tegen 2050 zijn dat er – als de trend doorzet – meer dan 115 miljoen. Er moet dan ook snel een behandeling komen. “Hoewel het om voorlopige resultaten gaat, suggereert dit onderzoek dat een vorm van klotho gebruikt kan worden om de cognitie van mensen met dementie te verbeteren.”

Bronmateriaal

"Longevity gene may boost brain power" - NIH.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door artM (via Freeimages.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd