Gen achter pinda-allergie ontdekt

Wetenschappers hebben een gen gevonden dat nauw samenhangt met de pinda-allergie. Het is al langer bekend dat de allergie erfelijk is, maar het is voor het eerst dat wetenschappers ook in staat zijn om het specifieke gen aan te wijzen.

De onderzoekers hadden al wel een idee in welke richting ze moesten gaan zoeken. Ze verdachten het gen Filaggrin ervan dat het iets met de allergie te maken had. Mutaties in dit gen bleken eerder al samen te hangen met eczeem en astma.

Proteïne
Het gen stimuleert proteïnen die ervoor zorgen dat de huid bestand is tegen irritaties en allergene stoffen. Mutaties zorgen ervoor dat deze stofjes toch in het lichaam terechtkomen en een allergische reactie kunnen veroorzaken, zo schrijven de onderzoekers in het blad Journal of Allergy and Clinical Immunology.

WIST U DAT…

…de pinda-allergie veel zeldzamer is dan gedacht?

Gemuteerd
De wetenschappers bestudeerden het gen in meer dan 400 mensen met een pinda-allergie en ontdekten dat één op de vijf over een gemuteerd gen beschikt. “Voor het eerst hebben we een genetische verandering gevonden die zeker samenhangt met de pinda-allergie,” stelt onderzoeker Sara Brown.

Belangrijk
Nader onderzoek moet uitwijzen welke rol het gen precies speelt. Het is duidelijk niet de veroorzaker van de allergie, maar speelt wel een belangrijke rol. Hopelijk levert die wetenschap uiteindelijk een effectieve behandeling op.

Het aantal mensen met een pinda-allergie is de afgelopen dertig jaar sterk toegenomen. “Allergieën zitten vaak in de familie, dus we weten dat erfelijke factoren belangrijk zijn,” vertelt Brown. “In aanvulling daarop zouden veranderingen in het milieu en onze blootstelling aan pinda’s verantwoordelijk zijn voor de toename van het aantal pinda-allergieën in het westen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd