Gemummificeerd bos gevonden op ijskoud eiland

Wetenschappers hebben een oud, gemummificeerd bos gevonden op het Ellesmere-eiland. Het eiland is één van de noordelijkste eilanden ter wereld en hoort bij Canada. Grote delen zijn bedekt met gletsjers en ijs. Bomen zijn in geen velden of wegen te herkennen, met uitzondering van enkele dwergboompjes. Toch was het Ellesmere-eiland ooit een veel vruchtbaarder gebied, zo blijkt.

Boswachters vonden de laatste tijd diverse soorten hout op het eiland. Dit hout is niet afkomstig van de dwergbomen. “Wanneer u door het gebied wandelt, dan zijn de boomstammen overal zichtbaar,” zegt wetenschapper Joel Barker van de Ohio staatsuniversiteit. “Het kost veel moeite om er niet over te struikelen.”

Fossiel
Wat blijkt nu: de boomstammen zijn fossielen van gemummificeerde dennen en sparren. De stammetjes zijn miljoenen jaren oud. Aardverschuivingen zorgden ervoor dat de boomstammen begraven werden en beschermden deze objecten tegen lucht en water. Mummificatie was het gevolg.

WIST U DAT…

…de esp zichzelf kan klonen, maar toch seks nodig heeft?

Niet ideaal
Uit het onderzoek blijkt dat het gemummificeerde bos overeenkomt met moderne bossen die honderden kilometers ten zuiden van het Ellesmere-eiland voorkomen. Hoewel er miljoenen jaren geleden bomen groeiden op het Ellesmere-eiland, waren de omstandigheden verre van ideaal. Dit blijkt wel uit de zeer kleine boomringen. Hieruit leiden wetenschappers af dat de bomen zeer traag groeiden.

Door dit soort oude bossen te onderzoeken leren wetenschappers meer over het geologische verleden van de aarde. Miljoenen jaren geleden was de aarde warmer dan nu. Op dit moment stijgt de temperatuur van onze planeet opnieuw. Wellicht komen bepaalde trends ook in het verleden voor en kunnen ze vandaag de dag gebruikt worden in nieuwe scenario’s.

Bovenstaande foto is gemaakt door Joel Barker.

Bronmateriaal

"Mummified Forest Found on Treeless Arctic Island" - News.nationalgeographic.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd