Geminiden lichten de nachthemel op

Ondanks de koude avonden is er nu dan toch een goede reden om maandag 13 december of dinsdag 14 december even de benen te strekken. Het is namelijk weer tijd voor de Geminiden, één van de mooiste jaarlijkse meteorenregens. Zolang wolken geen roet in het eten gooien zijn er beide nachten ongeveer 50 tot 60 meteoren – oftewel ‘vallende sterren’ – per uur te zien.

Meteorenregens worden veroorzaakt doordat komeet- en asteroïdedeeltjes in de aardse atmosfeer verbranden. De Geminidenmeteorenregen passeert elk jaar tussen 9 en 19 december. De piek vindt plaats op 13 en 14 december. De meteoren komen voort uit de asteroïde 3200 Phaethon.

Dit jaar valt de piek op dinsdag 14 december om 14:00 uur. Het is dus aan te raden om de nacht ervoor of de nacht erna te kijken. Toch kunt u ook dagen voor en na de piek nog meteoren zien, alhoewel de frequentie lager is.

Onder ideale omstandigheden – zoals vorig jaar – zijn er 120 vallende sterren per uur zichtbaar. Nu maar hopen dat het begin volgende week niet bewolkt is!

Bronmateriaal

Sterrengids 2010 - De Koepel

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd