‘Gemiddeld ecosysteem moet 400 meter opschuiven’

 KLIMAAT  Als de klimaatveranderingen doorzetten, dan moet het gemiddelde ecosysteem een kwart mijl (ongeveer 400 meter) opschuiven om ervoor te zorgen dat alles bij het oude blijft. Dat blijkt uit onderzoek. Grote vraag: kunnen ecosystemen die ‘move’ wel opbrengen? En waar moeten ze naartoe?

Er zijn reeds vele dier- en plantensoorten op de vlucht voor de klimaatverandering. Maar kunnen hele ecosystemen de klimaatverandering voorblijven? Uit onderzoek blijkt dat dat wel zal moeten, willen ze deze aarde blijven bevolken. Het gemiddelde ecosysteem moet ongeveer 0,4 kilometer opschuiven. Voor de bergachtige gebieden is die afstand iets kleiner, omdat deze gebieden meestal al op grote temperatuurverschillen zijn ingericht. Voor woestijnen en graslandschappen ligt dat anders. Zij moeten maken dat ze wegkomen!

Onderzoekers trokken die conclusie nadat ze de snelheid waarmee het klimaat verandert hadden berekend. Deze berekening kwam tot stand door de huidige klimaat- en temperatuurgegevens te combineren met enkele klimaatmodellen voor de komende eeuw.

Planten en dieren die temperatuurverschillen goed kunnen verdragen, zullen niet zo snel het veld moeten ruimen. Maar over de meer kwetsbare gebieden maken de onderzoekers zich zorgen. Een afname van de CO2-uitstoot en een toename van de beschermde gebieden zou een begin zijn. De onderzoekers benadrukken hierbij dat het verplaatsen nog tot daaraan toe is, maar dat de ecosystemen – als de klimaatverandering doorzet – op een gegeven moment ook niet meer zullen weten waar ze naartoe moeten vluchten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Vorig artikel
Volgend artikel

Voor jou geselecteerd