Gemanipuleerde plant levert ingrediënten voor plastic

Wetenschappers hebben een plant zo aangepast dat deze de ruwe materialen die nodig zijn voor de productie van plastic, levert. De zaden van de plant bevatten vetzuren die gebruikt kunnen worden als chemische bouwblokken voor normaal plastic. Het is een doorbraak; nu wordt het meeste plastic nog uit petroleum en kolen vervaardigd.

Plastic uit planten is niet helemaal nieuw. Eerder maakten wetenschappers ook al plastic uit maïszetmeel en suikerriet. Maar deze optie is een stuk beter, omdat de gebruikte plant – Arabidopsis – geen deel uitmaakt van de menselijke voedselketen en het maken van plastic dus geen honger met zich meebrengt.

WIST U DAT…

…Nederlandse onderzoekers ook al eens plastic zonder olie maakten?

Het creëren van deze bijzondere plant was nog niet zo gemakkelijk. De biologen wilden dat de Arabidopsis enorme hoeveelheden vetzuren zou produceren. Daarom experimenteerden ze met genen van andere planten die erom bekend staan veel vetzuren voort te brengen. Welbeschouwd haalden de onderzoekers alle benodigde delen elders weg en verzamelden en manipuleerden deze in de Arabidopsis.

Het resultaat mag er zijn: de plant levert nu volop vetzuren en de zaden zijn een geschikte bron voor bijvoorbeeld polyetheen. Meer onderzoek is nog noodzakelijk, maar de onderzoekers hebben alvast laten zien dat het mogelijk is om uit plantenzaden op industriële wijze grote hoeveelheden plastic te vervaardigen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd