Gepensioneerde kometenjager start zijn stuwraketten

isee3

Het is een groep enthousiastelingen gelukt om een ruimtesonde die al bijna twintig jaar met pensioen was zover te krijgen dat hij weer aan het werk gaat. Eind vorige week startte ISEE-3 zijn stuwraketten. En dat is nog maar het begin…

ISEE-3 is eigendom van NASA en werd in 1978 gelanceerd. De satelliet deed onder meer onderzoek naar de komeet Giacobini-Zinner. In 1997 besloot NASA dat het tijd was voor de sonde om met pensioen te gaan en een bijna twintig jaar lange radiostilte volgde. Maar onlangs deed zich een unieke mogelijkheid voor: de mogelijkheid om weer contact te leggen met ISEE-3. NASA had er geen behoefte aan. Maar de private organisatie Spacecollege kon niet wachten en vroeg NASA of ze een poging mocht wagen. En dat mocht.

Contact
Eind mei slaagde de organisatie erin om contact te leggen met ISEE-3. Op zich al een hele prestatie. Maar het was nog maar het begin. Spacecollege wil de satelliet – die nu geen enkel doel dient – opnieuw in gaan zetten voor onderzoek. Maar daarvoor is meer nodig dan contact. ISEE-3 zal dan ook in beweging moeten komen. Spacecollege wil de satelliet namelijk in een stabiele baan tussen de aarde en de zon (Lagrangepunt 1) krijgen. Vanaf die positie gaat de sonde waarschijnlijk doen waar deze goed in is: op kometen jagen.

Crowdfunding

De poging om ISEE-3 weer aan het werk te krijgen, wordt mede mogelijk gemaakt door het grote publiek. Middels crowdfunding kreeg Spacecollege genoeg geld bij elkaar om contact te leggen met de satelliet.

Aan het werk!
En Spacecollege komt nu met goed nieuws. ISEE-3 heeft opdracht gekregen zijn stuwraketten te starten en de sonde luisterde! ISEE-3 roteert nu ietsje sneller dan deze al deed. Helemaal vlekkeloos verliep het allemaal niet. Er waren meerdere pogingen nodig om ISEE-3 zover te krijgen.

Maar het is gelukt om de rotatie van ISEE-3 te versnellen. En daarmee is deze klaar voor de volgende stap: een correctie van zijn baan. Die volgende stap wordt hoogstwaarschijnlijk deze week al gezet. Ook zal op korte termijn uitgezocht moeten worden in hoeverre de wetenschappelijke instrumenten aan boord van ISEE-3 nog functioneren.

Bronmateriaal

"ISEE-3 Engines Successfully Fired For Spin-Up" - Spacecollege.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd