Geluksgevoel kan mensen aanzetten tot diefstal

zakkenroller

Wanneer we aan dieven denken, denken we toch al snel aan gefrustreerde en ontevreden mensen. Maar nieuw onderzoek wijst erop dat we dat beeld bij moeten stellen. Juist een gevoel van geluk lijkt mensen aan te zetten tot diefstal.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Psychological Science. Ze baseren hun conclusie op experimenten.

Experiment
Eerst manipuleerden de onderzoekers het zelfbewustzijn van de proefpersonen. Ze deden dat door een aantal proefpersonen in een kamer met een spiegel te plaatsen en een tweede groep proefpersonen in een kamer zonder spiegel te zetten. Daarna kregen de proefpersonen een filmpje te zien dat ze een gelukkig of neutraal gevoel moest geven. Vervolgens namen de proefpersonen deel aan een spel waarmee ze geld konden verdienen én de mogelijkheid hadden om na afloop meer geld te pakken dan ze eigenlijk hadden verdiend.

Resultaat
Uit het onderzoek blijkt dat één groep proefpersonen aanzienlijk meer geld stal dan de andere proefpersonen. Het ging om de groep met een zeer beperkt zelfbewustzijn en een groot geluksgevoel.

Maar waarom was juist de groep die aan deze twee criteria voldeed zo sterk geneigd om te stelen? De onderzoekers ontdekten dat moraal de gelukkige mensen niet zoveel leek te doen. Het suggereert dat een geluksgevoel kan leiden tot oneerlijk gedrag doordat het de manier waarom mensen de morele implicaties van hun gedrag bekijken, verandert. “Hoewel de volkswijsheid suggereert dat gelukkige mensen minder snel dan ongelukkige mensen geneigd zijn om oneerlijk te zijn, suggereert onze studie dat iedereen die in dit simplistische cliché gelooft, verblind wordt door de heimelijkheid die achter de glimlach schuilgaat,” zo concluderen de onderzoekers.

Bronmateriaal

"Can Happiness Lead to Thievery?" - Psychologicalscience.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd