Gelukkig huwelijk kan uw gezondheid flink bedreigen

getrouwd

Nieuw onderzoek wijst erop dat een gelukkig huwelijk ook nadelige gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Wetenschappers hebben ontdekt dat gelukkige pasgetrouwden gemiddeld flink wat kilootjes zwaarder worden en daarmee een vergrote kans lopen op gezondheidsproblemen die samenhangen met overgewicht.

De onderzoekers bestudeerden 169 mensen die (voor het eerst) in het huwelijksbootje stapten. De proefpersonen werden gedurende vier jaar gevolgd. In die periode hielden de onderzoekers niet alleen in de gaten hoe gelukkig de proefpersonen in hun huwelijk waren. Ook het gewicht en de lengte van de proefpersonen werd bestudeerd. Uit eerder onderzoek was namelijk al gebleken dat het huwelijk leidt tot gewichtstoename en een scheiding tot gewichtsafname. Maar welke rol de tevredenheid met de relatie in dit verhaal precies speelde, bleef onduidelijk. Met deze studie – verschenen in het blad Health Psychology – proberen de onderzoekers dat helder te krijgen.

Resultaten
“Echtgenoten die tevredener waren met hun huwelijk waren minder sterk geneigd om uit het huwelijksbootje te stappen en hun gewicht nam door de jaren heen sterker toe,” vertelt onderzoeker Andrea Meltzer, verbonden aan de Southern Methodist University. “Koppels die daarentegen minder tevreden waren met hun relatie, waren ook geneigd om door de jaren heen minder aan te komen.”

WIST U DAT…

…u twijfels die u kort voor uw trouwdag heeft, absoluut niet moet negeren?

Uiterlijk
Meltzer stelt dat alles erop wijst dat mensen hun gewicht vooral zien als iets wat samenhangt met hun uiterlijk en niet zozeer als iets wat samenhangt met de gezondheid. Mensen die gelukkig getrouwd zijn, hoeven zich immers minder druk te maken over hun uiterlijk. Ze zijn onder de pannen. Mensen die minder tevreden zijn met hun relatie, bleken in deze studie ook vaker te overwegen om hun relatie te beëindigen. En dat zou betekenen dat de zoektocht naar een nieuwe partner vroeg of laat weer van start zou gaan: een situatie waarin aantrekkelijkheid (iets wat tegenwoordig veelal geassocieerd wordt met een beperkt gewicht) weer belangrijk is.

Het is een zorgwekkende conclusie, vindt Meltzer. “We weten dat een gewichtstoename geassocieerd kan worden met een aantal gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld diabetes en hart- en vaatziekten.” Ze stelt dat jonge stellen aangemoedigd zouden moeten worden om hun gewicht niet als een maatstaf van aantrekkelijkheid, maar als een maatstaf van gezondheid te zien. “Tevreden stellen kunnen zo mogelijk een ongezonde gewichtstoename voorkomen.”

Bronmateriaal

"Study finds that newlyweds who are satisfied with marriage are more likely to gain weight" - SMU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door xx (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd