Geluk spreidt zich, maar depressie niet

vriendn

Heb je een vriend of vriendin met een depressie? Het kan geen kwaad om vaak bij hem of haar op bezoek te gaan. Een depressie kan zich namelijk niet verspreiden, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Warwick.

De onderzoekers ondervroegen meer dan 2.000 Amerikaanse studenten. Ze bestudeerden de gemoedstoestand van iedere student en gebruikten een model om de verspreiding van depressies en geluk in kaart te brengen. Dit model wordt ook gebruik in studies naar de verspreiding van besmettelijke ziekten.

Uit het onderzoek blijkt dat een depressie zich niet kan verspreiden. Wanneer iemand een aantal gelukkige vrienden heeft, halveert de kans op het krijgen van een depressie en verdubbelt de kans dat een depressief persoon in een periode van zes tot twaalf maanden niet meer depressief is. Kortom: geluk spreidt zich wél.

Minimaal vijf vrienden
De wetenschappers beweren dat een student minimaal vijf gelukkige vrienden moet hebben om minder snel depressief te raken. Om de kans te vergroten om te genezen van een depressie zijn minimaal tien vrienden nodig, die mentaal gezond zijn.

Vriendschappen stimuleren
“Scholen doen er goed aan om het vormen van vriendschappen te stimuleren”, zegt hoofdauteur Edward Hill van de universiteit van Warwick. “Krijgt iemand depressieve vrienden, dan loopt hij of zij geen risico. Maar wanneer er mentaal gezonde vrienden aanhaken, werkt dit zowel beschermend als genezend.”

Clubs
Een voorbeeld om vriendschappen te stimuleren is om jongeren aan te sporen om lid te worden van verenigingen en clubs. Het onderzoek is verschenen in het wetenschappelijke vakblad Proceedings of the Royal Society B.

Bronmateriaal

"Spreading of healthy mood in adolescent social networks" - Proceedings of the Royal Society B.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd