Geloofde president Lincoln in God?

  Het is één van de oudste discussies in de Verenigde Staten: geloofde president Lincoln in God of was hij een atheïst?

  Onlangs is er een nieuwe brief opgedoken van William Herndon. Deze rechter kende de oud-president van de periode voordat Lincoln president werd. Herndon verzamelde allerlei gegevens over Lincoln, zoals interviews, notities, brieven en nieuwsartikelen.

  In de brief staat dat Lincoln een rationalist was. “Hij ontkende al het buitengewone en bovennatuurlijke”, vertelt Herndon.

  Bewijs
  Toch is deze brief geen doorslaand bewijs dat Lincoln een atheïst was. Er gaan verhalen rond dat Lincoln tijdens zijn presidentschap is gaan geloven in God. Hij kreeg tijdens zijn ambtstermijn te maken met moeilijke uitdagingen, een zware Burgeroorlog en de dood van zijn elfjarige zoon.

  Verandering
  Sommige biografen denken dat Lincoln door gebeurtenissen tijdens het presidentschap in God ging geloven. William Herdon had na de inhuldiging van Lincoln geen contact meer met de president, dus hij kon niet weten dat Lincolns visie ondertussen was veranderd.

  Lincoln
  Lincoln was de zestiende president van de Verenigde Staten. Hij was president van 1861 tot 1865. Op 15 april 1865 werd hij in het Ford’s Theatre neergeschoten door John Wilkes Booth. Wilkes Booth was een fanatieke aanhanger van de Geconfedereerde Staten. Lincoln vocht tijdens de Burgeroorlog tegen de Geconfedereerde Staten. Het lukte de president om zege te vieren, waardoor de slavernij werd afgeschaft.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd