Gelekte olie bereikt Nieuw-Zeelandse kust

De olie die uit een gestrand schip voor de kust van Nieuw-Zeeland lekt, heeft inmiddels ook het land bereikt.

Op het strand van Mount Maunganui op het noordereiland van Nieuw-Zeeland is de eerste olie aangetroffen. En naar verwachting zal het niet de laatste olie zijn. De overheid heeft laten weten nog meer olie nabij de kust van Mount Maunganui te verwachten. Hoeveel is onduidelijk.

Tanker
Er is al zo’n dertig ton olie uit het schip Rena gelopen. Het schip kwam vorige week woensdag vast te zitten op een rif voor de kust van Nieuw-Zeeland. In totaal heeft Rena zo’n 1700 ton olie aan boord. Er wordt gepoogd om de olie met een tanker uit het schip te pompen. Maar slecht weer zorgde ervoor dat die pogingen al snel gestaakt moesten worden. Er wordt de komende dagen nog meer slecht weer verwacht en dus probeert Nieuw-Zeeland de olie toch zo snel mogelijk uit het schip te halen. Daarna moeten de containers van Rena verwijderd worden en dan pas kan het schip van het rif gehaald worden.

Breken
De mogelijkheid bestaat dat de reddingsplannen ernstig in de war geschopt worden. Zo zou het kunnen dat Rena breekt en dan zal de 1700 ton ruwe olie moeilijk of zelfs helemaal niet te bedwingen zijn.

Inmiddels bestrijkt de olievlek al zo’n vijf kilometer zee. Niet alleen vogels ondervinden hinder van de olie. Volgens Greenpeace zouden ook dolfijnen en walvissen die hier in de buurt hun jongen krijgen ernstig benadeeld kunnen worden door het kleverige goedje.

Bronmateriaal

"Oil from ship grounded off New Zealand reaches shore" - BBC.co.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Royston Rascals (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd