Geld maakt alleen gelukkig als de buurman minder heeft

Geld maakt niet gelukkig, zeggen ze. Dat is deels waar. De ritselende papiertjes doen namelijk alleen echt goed als uw buren en vrienden er minder van hebben. Dat blijkt uit onderzoek. Volgens de onderzoekers leidt economische groei dan ook tot een welvarende, maar ongelukkige samenleving.

Veel geld, een snelle auto, een groot huis of een leuke baan: het zijn allemaal factoren die pas gelukkig maken als de mensen in de directe omgeving minder goed af zijn. Dat blijkt uit een onderzoek onder 10.000 Britten. Zij kregen zeven jaar op rij vragen voorgelegd over hun geluk en inkomen. Na analyse bleek dat ze vooral gelukkig waren als ze meer hadden dan hun vrienden en buren.

“De levensstandaard is voor eenieder de afgelopen veertig jaar hoger geworden,” legt onderzoeker Chris Boyce uit. “Dus onze auto’s zijn sneller, maar onze buren hebben ook snellere auto’s gekregen.” En mensen kunnen wel een snelle auto hebben, maar dan geeft dat nog niet zo’n opwindend gevoel als wanneer het de snelste auto uit de straat is. Op dit moment kan Boyce dan ook maar één diagnose stellen: de onderzochte Britten lijden aan een chronische vorm van ontevredenheid.

Volgens de onderzoekers is het een vicieuze cirkel die aantoont dat economische groei tot een welvarende, maar ongelukkige samenleving leidt. Ze bekennen dat dit op het eerste gezicht een tikje tegenstrijdig is, omdat mensen tegelijkertijd een goede baan nodig hebben om zich nuttig en gelukkiger te voelen. Volgens Boyce is het ondanks die kanttekening verstandig om de komende jaren te investeren in geestelijke gezondheidszorg en zo te werken aan een gelukkigere generatie.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd