Gel laat gaatjes binnen maand verdwijnen

U kent dat wel: een stekend gevoel in uw kies, oftewel: een gaatje. Dat betekent: boren en vullen. Wetenschappers pakken die ellende nu aan met een gel die ervoor zorgt dat tanden zichzelf herstellen. De eerste tests zijn veelbelovend: de gaatjes verdwijnen door toedoen van de gel binnen een maand!

Elk jaar boren en vullen tandartsen miljoenen gaatjes. De methode is veilig en effectief. Maar veel patiënten kunnen het geluid van de boor zelfs maanden na hun bezoek aan de tandarts nog horen. In het ergste geval gaan ze de tandarts zelfs mijden. Om dat te voorkomen, proberen de wetenschappers het bezoek aan de tandarts wat plezieriger te maken.

Peptide
De gel kan naast een gaatje geplaatst worden en doet vervolgens zijn werk. “Het is geen tandpasta,” vertelt onderzoeker Nadia Benkirane-Jessel. “We proberen de gaatjes nadat deze zich ontwikkeld hebben te controleren.” In de gel zitten peptiden – MHS – die cellen in de tanden aanmoedigen om zich te regenereren.

Experiment
Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de peptide MSH cellen in botten aanmoedigt om zich te regenereren. De onderzoekers bedachten toen dat botten en tanden veel kenmerken delen. En dat schept mogelijkheden. De wetenschappers lieten de gel daarop los op de gaatjes in tanden van muizen. Binnen een maand waren de gaatjes verdwenen.

De onderzoekers benadrukken dat de gel de noodzaak om regelmatig te poetsen niet wegneemt. Bovendien is de gel ook niet voor alle gevallen geschikt. Naar alle waarschijnlijkheid zullen de meeste mensen de tandarts toch gewoon met de boor en vullingen zien naderen. Nader onderzoek moet uitwijzen of de gel echt veilig is en in welke gevallen deze kan worden toegepast.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd