Gekko inspireert tot tijdelijke superlijm

Met een nieuw materiaal kunt u tot wel 315 kilo aan een gladde muur plakken en weer net zo gemakkelijk verwijderen.

Een gekko kan tegen steile muren oplopen. Zelfs als die muren superglad zijn. De gekko blijft altijd plakken. “De voeten van een gekko kunnen gemakkelijk worden aangebracht en weer los worden gemaakt zonder dat er een plakkerig goedje op het oppervlak achterblijft,” legt onderzoeker Duncan Irschick uit. Dat zijn eigenschappen die onderzoekers wel aanspreken.

Geckskin
En dus lieten de onderzoekers zich inspireren door de pootjes van de gekko en bedachten ‘Geckskin’. “Geckskin is ongeveer 2,5 bij 2,5 centimeter groot en kan terwijl deze zich aan een glad oppervlak zoals glas bevindt een gewicht van ongeveer 315 kilo dragen,” vertelt onderzoeker Alfred Crosby. Het materiaal is superplakkerig, zo is in het blad Advanced Materials te lezen. Net als de poten van de gekko. Maar het materiaal en de gekko hebben nog meer gemeen. Zo kan de gekko zijn pootjes weer net zo gemakkelijk optillen. En dat kan het materiaal ook: u kunt het zo weer losmaken, zonder dat daarbij resten op de muur achterblijven.

De onderzoekers met het superplakkerige materiaal. V.l.n.r.: Al Crosby, Dan King, Mike Bartlett en Duncan Irschick. Foto: UMass Amherst

Concreet
Heel concreet kunt u met dit materiaal dus bijvoorbeeld een zware tv aan de muur hangen. Bent u de tv zat in de woonkamer? Dan haalt u deze net zo gemakkelijk weer naar beneden en kunt u deze moeiteloos op een andere plaats op de muur plakken. Want het materiaal is herbruikbaar: u kunt het zo vaak als u wilt gebruiken.

Andere wijze
De gekko blijft plakken dankzij onder meer kleine haartjes op de tenen. Dankzij die wetenschap hebben onderzoekers al kleinere objecten aan muren kunnen hangen. Maar het is nooit gelukt om met die haartjes een superplakkerig materiaal te maken waar zelfs 315 kilo aan blijft hangen. Daarvoor moesten de onderzoekers het over een andere boeg gooien. Ze tonen aan dat de haartjes niet per se nodig zijn om te blijven plakken. “Het is een concept dat in geen enkele andere ontwerpstrategie is overwogen.”

De onderzoekers maakten voor hun uitvinding gebruik van simpele materialen. Dat betekent dat het goedje relatief goedkoop en eenvoudig te maken is. En dat maakt het gemakkelijker om dit materiaal op korte termijn op de markt te brengen. De onderzoekers gaan de komende tijd gebruiken om hun uitvinding te perfectioneren.

Bronmateriaal

"Inspired by Gecko Feet, UMass Amherst Scientists Invent Super-Adhesive Material" - Umass.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Keith Marshall (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd