‘Gekke Honing’ kan serieuze gezondheidsrisico’s veroorzaken, met name voor vrouwen

Dat concluderen Turkse onderzoekers. De honing bevat grayanotoxine, wat ervoor kan zorgen dat eicellen beschadigen en afsterven.

In de weelderige groene Pontische Alpen van Turkije, hoog boven de Zwarte Zee, zoemen bijen rond de paarse bloemen van een rhododendronondersoort. Deze bloemen zijn niet alleen een bron van nectar, maar ook van een krachtige neurotoxine genaamd grayanotoxine, die de hartslag kan vertragen en hallucinogene effecten kan hebben. Het is dit ingrediënt dat de Turkse lekkernij de bijnaam ‘deli bal’ oplevert, oftewel: ‘gekke honing’.

De honing wordt lokaal geprezen om zijn vermeende geneeskrachtige eigenschappen, waaronder de behandeling van hartkloppingen, maagklachten en zelfs impotentie. Het zou ook een heus afrodisiacum zijn: een middel dat seksueel stimulerend werkt. Maar te veel ervan kan leiden tot een snelle daling van de bloeddruk, omdat de honing de bloedstroom naar de hersenen kan vertragen. Dat kan vervolgens zorgen voor duizeligheid, flauwvallen en zelfs hallucinaties. Elk jaar belanden echter honderden mensen in het ziekenhuis na overconsumptie van het gele spul. De honing heeft zelfs een keer beer laten hallucineren (zie video) en een buschauffeur laten flauwvallen waardoor vervolgens een ongeluk gebeurde.

De beer in kwestie werd gevonden en gered door rangers in het park – NBC News

Eicellen 
Hoewel de consumptie van deze honing in sommige culturen al eeuwenlang voorkomt, heeft recent onderzoek aangetoond dat het meer dan alleen een bedwelmende werking kan hebben. De Turkse onderzoekers vonden namelijk een verband tussen de consumptie van ‘mad honey’ en verhoogde apoptose in ovariumfollikels: oftewel het afsterven van het blaasje rond de eicel. Dat doet het door de snelheid van folliculaire atresie (het proces waarbij onvolgroeide eierstokfollikels afsterven) te versnellen. Dat kan gezondheidsrisico’s veroorzaken voor het vrouwelijke voortplantingssysteem.

Ratten
Tot die conclusie kwamen de onderzoekers nadat ze een onderzoek uitvoerden met met vrouwelijke Sprague-Dawley ratten, die ze ofwel de Turkse honing gaven, of de normale honing of geen honing. Vervolgens bekeken ze de eicellen door middel van immunokleuringen. Daardoor konden ze zien dat de groep die de ‘mad honey’ ontving, significant meer niveaus van celdood van de eicelblaasjes had, vergeleken met de controlegroep en de groep die normale honing ontving. Daarnaast zagen ze ook dat de ratten met deze specifieke honing meer stikstofoxide produceerden, wat een indicatie is van ontstekingsreacties en celdood.

De onderzoekers denken daarom dat de gevolgen van het eten van de ‘gekke honing’ verder gaan dan dat van enkel een hallucinant of afrodisiacum. Het zoete goedje heeft dus mogelijk ook een negatieve invloed op de vrouwelijke vruchtbaarheid. Hoewel de directe impact van grayanotoxine op de menselijke vruchtbaarheid nog niet volledig is vastgesteld, roepen de onderzoekers op om verder onderzoek te doen naar de langetermijneffecten ervan op de vrouwelijke voortplantingsgezondheid.

Oeroude drugs
Ook in de prehistorie gebruikten mensen hallucinerende middelen. Waarschijnlijk aten de mensen in die tijd met name planten en bomen uit de nachtschadefamilie om te gaan hallucineren. Denk aan soorten als de alruin, het bilzekruid en de den Ephedra fragilis. Vermoedelijk werden de middelen gebruikt tijdens belangrijke rituelen. Dat zou niet gek zijn. “Archeologische en antropologische studies hebben aangetoond dat drugsgebruik in traditionele samenlevingen een sleutelrol speelt in culturele en religieuze praktijken”, legt hoofdonderzoeker Elisa Guerra Doce uit aan Scientias.nl. Volgens de onderzoekers werden deze rituele ceremonies uitgevoerd door een sjamaan.

 

Bronmateriaal

"The relationship between oxidative stress and apoptosis of histopathological changes in the ovary made by mad honey containing grayanotoxin" - Food and Chemical Toxicology

Afbeelding bovenaan dit artikel: phuonghoangthuy van pixabay (via CanvaPro)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd