Een team van koffie-experts en vulkanologen heeft ontdekt dat het vermalen van koffiebonen in combinatie met een beetje water ervoor kan zorgen dat de smaak van je espresso beter en intenser wordt. Niet alleen dat; ook wordt zo de smaak van espresso tot espresso veel consistenter. En tenslotte blijven er ook nog eens minder vermalen koffiebonen aan de machine zelf plakken.
De hoofdreden hiervoor is dat, door het toevoegen van een klein beetje water, de statische lading die gegenereerd wordt tijdens het malen flink kan afnemen. Wetenschapper Christopher Hendon heeft meegewerkt aan het onderzoek. Hij laat weten: “water vermindert niet alleen de statische lading tijdens het malen, maar het kan ook een grote impact hebben op de intensiteit van het drankje. Hierdoor wordt het mogelijk om sterkere concentraties te behalen.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Matter.
Statische lading
Het is al langer bekend onder barista’s dat er een statische lading geproduceerd kan worden op het moment van het vermalen van koffiebonen. Voor het onderzoek is er dan ook gekeken naar een aantal verschillende factoren die deze generatie van elektriciteit zouden kunnen veroorzaken. Hieruit bleek dat vooral het watergehalte, de kleur van de koffiebonen en deeltjesgrootte de grootste impact hadden op hoeveel elektriciteit er wordt geproduceerd. Zo zijn donkere koffiebonen doorgaans droger en ervaren (zeer) fijngemalen koffiebonen meer wrijving onderling, omdat er meer koffievlokjes zijn die tegen elkaar aan kunnen bewegen. Echter kunnen al deze nadelen simpelweg opgelost worden door het toevoegen van een klein beetje water vóór het malen. “Het grootste voordeel van het toevoegen van water is dat er minder klontjes ontstaan, waardoor er uiteindelijk meer koffie toegevoegd kan worden,” legt Hendon uit. “Klontvorming zien we het meest tijdens het maken van een espresso, maar ook andere drankjes kunnen worden verbeterd door het toevoegen van wat water. Denk bijvoorbeeld aan brouwprocessen waarbij er water over de koffie wordt gegoten.”
Vulkaanuitbarsting
De resultaten van het onderzoek zijn significant, omdat de koffie-industrie heel erg groot is. Zo leggen de onderzoekers uit dat, in de Verenigde Staten, met de koffie-industrie op jaarbasis ongeveer 343.2 miljard Amerikaanse dollars gemoeid is. Hierdoor is het dus mogelijk dat zelfs relatief kleine verbeteringen uiteindelijk een gigantisch effect hebben. Daarnaast zijn de resultaten ook heel interessant voor wetenschappers die geen koffie drinken. Zo wordt er al langere tijd onderzoek gedaan naar de elektrificatie van kleine deeltjes, zoals bij de uitbarsting van een vulkaan. “Als een vulkaan uitbarst, breekt het magma op in heel veel kleine deeltjes die tegen elkaar aan wrijven,” legt mede-onderzoeker Joshua Méndez Harper uit. “Dit genereert een statische lading die zo intens kan worden, dat er uiteindelijk onweer ontstaat.”
De samenwerking tussen koffie-experts en vulkanologen is dan weliswaar ongebruikelijk maar zeker niet gek. Méndez Harper: “Het klinkt een beetje als het begin van een grap – een vulkanoloog en een koffie-expert lopen een bar binnen en komen naar buiten met een onderzoeksverslag. Ondanks dat denk ik zeker dat er veel meer kansen zijn voor dit soort samenwerkingen. Daarnaast hebben we nog steeds veel te leren over koffie: hoe de deeltjes zich onderling bewegen en hoe de interactie met water precies plaatsvindt. Tegelijkertijd kunnen deze onderzoeken dus oplossingen geven voor geofysische vraagstukken.”
Voor een volgend onderzoek willen de wetenschappers zich verder richten op het creëren van het perfecte kopje koffie. Hendon sluit af: “Nu we meer weten over het maalproces, willen we ons in de toekomst gaan richten op het begrijpen van verschillen in koffiesmaak.”