Heeft de geit het in zich om een gezelschapsdier te worden?

Nieuw onderzoek toont aan dat geiten in staat zijn om op dezelfde wijze te communiceren met mensen als andere gedomesticeerde dieren, zoals honden.

Wetenschappers trekken die conclusie op basis van een experiment. Tijdens dit experiment moesten geiten een deksel van een doos tillen om iets lekkers te bemachtigen. De geiten hadden al snel door wat er van ze werd verwacht. Aan het einde van het experiment zorgden de onderzoekers er echter voor dat het lekkers onmogelijk te bemachtigen viel en keken wat de geiten deden.

Focus op mensen
Zodra het de geiten niet lukte om het lekkers te verkrijgen, richtten ze hun blik op een onderzoeker die dichtbij stond. Soms stond die onderzoeker met het gezicht naar de geiten toe, soms met de rug. Wanneer de onderzoeker met het gezicht naar de geiten toe stond, keken de geiten eerder, vaker en langer naar de onderzoekers als ze het lekkers niet konden bemachtigen.

Het onderzoek suggereert dat het domesticeren van dieren een veel grotere impact heeft op de communicatie tussen mens en dier dan eerder werd aangenomen

Net als de hond
“Geiten staren op dezelfde manier naar mensen als honden doen wanneer ze iets lekkers willen wat buiten hun bereik is,” vertelt onderzoeker Christian Nawroth. “Onze resultaten zijn sterk bewijs voor complexe communicatie gericht op mensen van een soort die eigenlijk alleen gedomesticeerd werd voor de landbouw en toch overeenkomsten vertoont met dieren waarmee gefokt werd om er huisdieren of werkdieren van te maken, zoals honden en paarden.”

Het onderzoek suggereert dan ook dat het domesticeren van dieren een veel grotere impact heeft op de communicatie tussen mens en dier dan eerder werd aangenomen. Zo nemen onderzoekers bijvoorbeeld aan dat honden in staat zijn om informatie van mensen aan te nemen dankzij veranderingen in het brein die ontstonden doordat ze gedomesticeerd werden als gezelschapsdier. “Uit eerder onderzoek weten we al dat geiten slimmer zijn dan hun reputatie suggereert, maar deze resultaten laten zien dat ze kunnen communiceren met mensen en de interactie met mensen aan kunnen gaan, ook al werden ze niet als huisdieren of werkdieren gedomesticeerd.”

Bronmateriaal

"Could goats become man's best friend?" - Queen Mary University of London

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd