Geheugen van oude Marsrover weigert opnieuw dienst

opportunity

Zijn geheugen heeft Marsrover Opportunity opnieuw in de steek gelaten. Nog maar enkele dagen nadat NASA maatregelen had genomen om het geheugenverlies tegen te gaan, weigerde het flashgeheugen van de rover opnieuw dienst.

Marsrover Opportunity wordt elke avond uitgeschakeld om energie te besparen. Om ervoor te zorgen dat de rover ook wanneer deze is uitgeschakeld informatie kan bewaren, beschikt deze over een flashgeheugen. Maar eind vorig jaar ontstonden er serieuze problemen met dat flashgeheugen. Die problemen leidden ertoe dat de computer aan boord van de rover zich voortdurend ging resetten. Hoewel die resets geen bedreiging vormen voor Opportunity, zijn ze wel heel vervelend: na elke reset heeft de rover zo’n twee dagen nodig om weer op gang te komen.

WIST JE DAT…

Besloten werd dan ook om het flashgeheugen tijdelijk niet te gebruiken. Gedurende drie maanden werd informatie op het vluchtige geheugen (het geheugen dat wel stroom nodig heeft om informatie te bewaren) van de rover opgeslagen en elke avond voor het ‘slapengaan’ naar de aarde gedownload. En vorige week werd het flashgeheugen van Opportunity (opnieuw) onder handen genomen. “We veranderden de manier waarop de rover het flashgeheugen gebruikt in een poging de problemen die de rover ervoer te corrigeren,” legt onderzoeker John Callas uit.

Maar nu – een week nadat die maatregelen getroffen werden – laat het flashgeheugen de rover opnieuw in de steek. Het geheugenverlies heeft geen serieuze gevolgen voor de missie. Er is geen wetenschappelijke informatie verloren gegaan. Ook is de computer aan boord van Opportunity niet gereset. Dat wijst erop dat de maatregelen die NASA vorige week trof in ieder geval voor nu met de ernstigste geheugenproblemen heeft afgerekend. “Hoewel we een beetje teleurgesteld zijn dat er slechts vijf dagen na het opnieuw formatteren weer geheugenverlies optreedt, zijn we niet verbaasd. Het is nog steeds niet helemaal duidelijk wat de problemen veroorzaakt.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd