Geheime code uit 19e eeuw gekraakt

Wetenschappers ontcijferen gecodeerd manuscript en ontdekken dat het aantekeningen zijn van een geheim genootschap uit de 19e eeuw.

Het gaat om een manuscript dat bestaat uit 105 pagina’s en in 1866 ondertekend werd door Philipp. Het boek is helemaal in code geschreven. Die code bestaat uit een combinatie van letters en symbolen.

Ingewikkeld
Wetenschappers breken zich al jaren het hoofd over de mysterieuze code en kwamen elke keer tot de conclusie dat deze ingewikkelder is dan gedacht. Toch zijn onderzoekers er nu in geslaagd om de code te kraken.

WIST U DAT?

…lichtgevende bacteriën ook een geheime code kunnen vormen?

Duits
De naam Philipp en het feit dat het manuscript in Oost-Duitsland opdook, doet vermoeden dat de taal waarin het geschreven is Duits is. De onderzoekers gingen daar dan ook vanuit. Vervolgens gingen ze op zoek naar combinaties van letters. Sommige letters worden namelijk significant vaker gevolgd door een bepaalde letter. Een voorbeeldje: de letter q wordt opvallend vaak gevolgd door de letter u. Stel dat u een code moet breken en u ziet dat een letter q wordt gevolgd door een symbool dan is het aannemelijk dat dit symbool een u betekent. Zo konden de onderzoekers steeds meer woorden achterhalen.

Geheim genootschap
Inmiddels zijn de eerste zestien pagina’s van het manuscript vertaald (u kunt er hier meer over lezen). Het geschrift blijkt regels te bevatten voor een geheim genootschap. Ook is er informatie in te vinden over inwijdingsrituelen.

De onderzoekers willen de kennis die ze opgedaan hebben met het kraken van deze code gebruiken om nog veel meer codes te kraken. Zo hebben ze bijvoorbeeld het Voynichmanuscript hoog op hun verlanglijstje staan. Dit mysterieuze geschrift is nog een tikje mysterieuzer dan het Duitse manuscript. Zo is onbekend in welke taal het geschreven is.

Bronmateriaal

"Finally! Mysterieus cipher code cracked" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kevin Knight.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd