Gehackte hand maakt van iedereen een muzikant

Altijd al op hoog niveau willen musiceren, maar geen zin in muzieklessen? Laat uw hand ‘hacken’ en word spontaan een echte muzikant.

Japanse wetenschappers hebben de PossessedHand ontwikkeld. Het is een band die mensen rondom hun pols moeten dragen en die de spieren vervolgens middels elektriciteit bestuurt. “De vingers van de gebruiker worden bestuurd zonder het brein van de gebruiker,” legt onderzoeker Emi Tamaki uit.

Onderhuids
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers de vingers van mensen besturen met elektrische stroom, maar in het verleden werd dat altijd onderhuids gedaan. Een heftige ingreep. PossessedHand maakt een operatie echter overbodig. En dat is een stuk prettiger.

WIST U DAT…

…een verlamde man onlangs door elektrische stimulatie weer kon lopen?

Koto
De onderzoekers hebben al geprobeerd om de vingers te leren om de koto – een Japans snaarinstrument – te bespelen. De stimulatie is te zwak om de snaren te bewegen, maar de band kan er wel voor zorgen dat mensen hun vingers op het juiste moment bewegen. Uit experimenten blijkt dat de ‘gehackte hand’ ervoor zorgt dat mensen minder fouten maken.

Raar
De proefpersonen gaven aan het heel raar te vinden dat hun vingers door een extern apparaat werden bestuurd. Maar volgens de onderzoekers is dat een kwestie van gewenning. Bekijk hier een filmpje van de gehackte hand in actie.

In de toekomst kan het apparaat niet alleen gebruikt worden voor muzieklessen, maar ook voor revalidatie. Mensen die geen of beperkte controle over hun spieren hebben, kunnen gebaat zijn bij de band.

Bovenstaande foto is gemaakt door Interfaculty Initiative in information Studies / University of Tokyo (via Newscientist.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd