‘Geeuw koelt het brein’

Waarom geeuwen mensen? Nieuw onderzoek wijst erop dat we door te geeuwen ons brein koelen.

De onderzoekers bestudeerden 160 proefpersonen en lieten ze naar beelden van geeuwende mensen kijken. De onderzoekers legden vast hoe vaak de proefpersonen geeuwden. Dit experiment werd uitgevoerd in de winter en in de zomer. De wetenschappers ontdekten dat mensen in de winter veel vaker geeuwden dan in de zomer.

Rat
Uit eerdere onderzoeken was al gebleken dat de hersenen van een rat koeler waren na een geeuw dan daarvoor het geval was. Het strekken van de kaak zou meer bloed richting het brein sturen en het zo koelen.

WIST U DAT…

…andere onderzoekers vermoeden dat geeuwen een sociale functie heeft? Het zou een band scheppen tussen mensen.

Winter
Maar waarom geeuwen mensen dan vaker in de winter? In de zomer is koeling tenslotte harder nodig. Nee, zo stellen de onderzoekers. Een geeuw koelt middels de lucht om ons heen. Als die warm is, heeft een geeuw geen effect. En dus is geeuwen vooral nuttig als de lucht koud is: in de winter dus.

Het is voor het eerst dat onderzoekers aantonen dat geeuwen samenhangt met de seizoenen. Mogelijk kan het onderzoek bijdragen aan een betere behandeling van bijvoorbeeld MS of epilepsie: aandoeningen waarbij ook flink gegeeuwd wordt.

Bronmateriaal

"More than a sign of sleepiness, yawning may cool the brain" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Daniel James (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd