Geen vuurwerk voor André Kuipers

Heeft u op oudejaarsnacht grote vuurpijlen afgeschoten om André Kuipers te verrassen met mooi vuurwerk? Helaas, hij heeft er niets van gezien.

Record

Op 1 januari verbrak André Kuipers zijn eigen record. Hij was toen elf dagen in de ruimte. Tijdens zijn eerste ruimtemissie in 2004 was Kuipers ‘slechts’ tien dagen in de ruimte.

Veel Nederlanders waren benieuwd of Kuipers vuurwerk kon zien vanuit het internationale ruimtestation. De Nederlandse astronaut reageerde via Twitter op de brandende vraag van volgers. “Geen vuurwerk gezien”, antwoordde Kuipers gisteravond. “Schijnt dat je heel klein iets kan zien, maar je moet net om 0:00 uur over een wolkenloze stad komen.”

Het is al langer bekend dat vuurwerk haast niet zichtbaar is in de ruimte. “Daarvoor is het zicht van mensen niet goed genoeg”, legt NASA-woordvoerder Kelly Humphries uit aan Space.com. “De afstand is namelijk te groot.”

Wat astronauten wel kunnen zien? Noorderlicht, bliksemschichten, verlichte steden: zolang het maar een grote omvang heeft óf helder genoeg is. Eén lantaarnpaal is niet zichtbaar in de ruimte, maar 10.000 lantaarnpalen in één stad zijn wel zichtbaar als een lichtgevende vlek.

Tip om een toekomstige Nederlandse of Belgische astronaut te verrassen op oudejaarsnacht: al het vuurwerk op hetzelfde tijdstip en op dezelfde plaats afsteken. Zo’n lichtexplosie zal haast niet te missen zijn vanuit het ISS.

Bronmateriaal

"André Kuipers" - Twitter

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd