Geen verband tussen activiteit op de zon en aardbevingen

zonneactiviteit

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken leidt meer activiteit op de zon niet tot zwaardere aardbevingen. Dat suggereert een nieuw onderzoek.

Sommige mensen denken dat er een verband is tussen een toename in de activiteit op de zon (meer zonnevlekken, sterkere zonnewinden) en zwaardere aardbevingen. “Recent is hier in de populaire pers veel aandacht voor geweest, waarschijnlijk doordat we recent te maken hadden met een aantal grote en verwoestende aardbevingen,” vertelt onderzoeker Jeffrey Love. “Dat motiveerde ons om te onderzoeken of het (verband, red.) klopte.”

WIST U DAT…

…een onzichtbaarheidsmantel wellicht kan beschermen tijdens een aardbeving?

De onderzoekers verzamelden informatie over aardbevingen en legden er informatie over de zonneactiviteit naast. Ze konden geen consistent patroon ontdekken. “Er zijn enkele aardbevingen, zoals de aardbeving in Chili met een magnitude van 9,5 die samenvielen met meer zonnevlekken en meer geomagnetische activiteit dan gemiddeld. Maar als we dan kijken naar de aardbeving in Alaska in 1964: toen was de zonneactiviteit juist lager dan normaal. Er is geen overduidelijk patroon tussen zonneactiviteit en seismische activiteit.”

Het idee dat er een verband is tussen de activiteit van de zon en aardbevingen is al oud. Het ontstond aan het einde van de negentiende eeuw. Dat het idee ook nog eens zo lang overeind is gebleven, is volgens Love niet zo heel gek. “Het is heel natuurlijk voor wetenschappers om relaties tussen dingen te willen zien. Natuurlijk wil dat nog niet zeggen dat die relaties ook echt bestaan!”

Bronmateriaal

"No link between solar activity and earthquakes" - NERC.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / SDO / AIA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd