Geen verband gevonden tussen het BMR-vaccin en autisme

Het idee dat het inenten van je kind het risico op autisme zou verhogen kan de prullenbak in.

Deense onderzoekers zetten een streep door een hardnekkige mythe die al meer dan twintig jaar de ronde doet. Zo vinden ze in een nieuwe studie onder meer dan een half miljoen kinderen geen verband tussen het BMR-vaccin (een vaccin tegen de besmettelijke kinderziekten bof, mazelen en rodehond) en autisme. Zelfs niet bij kinderen met al een verhoogd risico op de stoornis.

Mythe
Sinds een aantal jaar is de discussie rond het laten inenten van kinderen hoog opgelopen. Zo zetten sommige ouders zich hevig tegen het laten vaccineren af. Het laten inenten van je kind zou namelijk nare bijwerkingen hebben en de kans op autisme verhogen. Maar daar is niets van waar, zo stellen de Deense onderzoekers. In de landelijke studie werd er naar alle Deense kinderen gekeken die tussen 1999 en 2010 geboren waren; meer dan een half miljoen in totaal. En de onderzoekers troffen geen enkel verband aan tussen het BMR-vaccin en autisme. Het is de grootste studie tot nu toe die wederom aantoont dat het BMR-vaccin veilig is.

Studie
De fabel dat het vaccin de kans op autisme kan verhogen komt niet helemaal uit de lucht vallen. In een paper gepubliceerd in het tijdschrift The Lancet in 1998 suggereerde onderzoeker Andrew Wakefield dat het BMR-vaccin zou kunnen leiden tot autisme. Dat bleek volgens hem uit het onderzoek dat hij onder twaalf kinderen uitvoerde. Toen ook andere onderzoekers zich ermee gingen bemoeien, bleek dat zij ditzelfde verband helemaal niet aantroffen. En dus trokken de dertien auteurs van het omstreden paper zich in 2004 terug. Echter was het kwaad toen al geschied.

Wist je dat…
…de groeiende weerstand tegen vaccinaties één van de grootste bedreigingen voor de volksgezondheid in 2019 is?

Uitbraken
Velen besloten om hun kinderen niet meer tegen de kinderziekten te laten inenten, wat leidde tot verschillende uitbraken van de mazelen. Waaronder nog vorig jaar. Zo liepen er in 2018 ruim 82.000 mensen in 47 landen van de 53 Europese landen de ziekte op. Het zijn flinke cijfers. Zo zijn dit er drie keer meer dan in 2017 en vijftien keer meer dan in 2016. Nog niet eerder vielen dit decennium zoveel mensen ten prooi aan de soms nog altijd fatale ziekte.

Bezorgdheid
“Nogmaals, en in meer detail dan tientallen andere studies, hebben de onderzoekers aangetoond dat het BMR-vaccin niet gekoppeld is aan autisme,” zegt onderzoeker Kristine Macartney, niet verbonden aan het onderzoek. Om verder tegemoet te komen aan de bezorgdheid van sommige ouders, onderzochten de onderzoekers ook of bepaalde subgroepen in het bijzonder vatbaar zouden kunnen zijn voor het vaccin. Zo bestudeerden ze kinderen die al een verhoogde kans liepen om autisme te ontwikkelen en kinderen met broers of zussen die autisme hadden. Maar ook bij deze kinderen werd er geen bewijs gevonden dat het BMR-vaccin het risico op autisme zou verhogen.

Veilig
“De uitgebreide studie bevestigt definitief dat er geen verband is tussen het BMR-vaccin en de ontwikkeling van autisme,” zegt wetenschapper Ian Frazer, niet verbonden aan het onderzoek. “Zelfs niet bij kinderen die al een hoger risico op autisme lopen. Hopelijk stelt het ouders gerust dat het BMR-vaccin veilig is.” Ook Dr. Hannah Kirk – ook niet verbonden aan het onderzoek – spreekt zich over de bevindingen uit. “Hoewel het fantastisch is dat een studie van hoge kwaliteit de mythe weerlegt, is het jammer dat er onderzoek, tijd en fondsen nodig zijn om iets te weerleggen waarvan we al weten dat het onjuist is. We zouden beter kunnen zoeken naar meer accurate oorzaken van autisme,” bepleit ze.

Aangezien de mazelen potentieel dodelijk en zeer besmettelijk is, zou het ideale scenario zijn dat de ziekte volledig uitgebannen wordt. Echter vereist dit dat meer dan 95% van de mensen gevaccineerd worden. En dat blijkt – kijkend naar de cijfers uit 2018 – nog een brug te ver. “We moedigen ouders en het publiek sterk aan om het belang en de veiligheid van de inenting te erkennen,” aldus Macartney.

Bronmateriaal

"No vaccine and autism link - even in kids with risk factors for autism" - Annals of Internal Medicine

Afbeelding bovenaan dit artikel: whitesession / Pixabay

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd