Geen valse bankbiljetten meer dankzij piepkleine spiraaltjes

spiraal

Wetenschappers hebben piepkleine, gouden spiraaltjes gemaakt, die zes miljoen keer kleiner zijn dan een stuiver. Deze nanospiraaltjes kunnen makkelijk gescand worden, waardoor het voor vervalsers lastiger wordt om bankbiljetten te printen.

De studenten van de Vanderbilt Universiteit delen hun vondst in een paper, dat gepubliceerd is in het Journal of Nanophotonics. “Het zijn de kleinste spiraaltjes ooit”, zegt student Roderick Davidson II. Een reeks van honderd nanospiraaltjes heeft een dikte van slechts één honderdste van een millimeter. Ieder nanospiraaltje is kleiner dan de golflengte van visueel licht.

Wetenschappers gebruikten een elektronenbundelmachine om de spiraaltjes te creëren. Hoewel nu voor goud is gekozen, beweren de onderzoekers dat ook andere metalen – zoals platinum en zilver – gebruikt kunnen worden. Dit zijn niet de goedkoopste materialen, maar omdat er slechts een fractie gebruikt, valt de kostprijs per spiraaltje enorm mee.

“Deze nanospiralen kunnen verwerkt worden in een creditcard, bankbiljetten of identiteitskaart”, vertelt professor Richard Haglund. “Vervolgens kan er een barcodescanner gebruikt worden om deze spiralen te scannen.”

Vervalsers krijgen het lastig, omdat de piepkleine spiraaltjes niet met het blote oog te zien zijn. Ze kunnen bijvoorbeeld op een geheime plek in een bankbiljet geplaatst worden, zodat vervalsers deze niet of nauwelijks kunnen opsporen. Daarnaast kunnen de nanospiraaltjes geplaatst worden in explosieven, drugs en chemische stoffen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd