Geen grotere kans op hartinfarct door seks

seks

Ben je bang dat een beetje actie onder de lakens de kans op een hartinfarct vergroot? Geen zorgen, je kunt probleemloos doorgaan.

Amerikaanse wetenschappers beweren in een paper in het wetenschappelijke vakblad Journal of the American College of Cardiology dat seks zelden de oorzaak is van een hartinfarct. Slachtoffers van een hartinfarct kunnen na deze gebeurtenis gewoon weer geslachtsgemeenschap hebben zonder dat er een grotere kans is op een tweede hartinfarct.

Dit vinden wij opvallend, omdat seks een inspannende bezigheid lijkt. Het kost energie en veel zweetdruppels. De onderzoekers beweren echter dat seks geen zware fysieke activiteit is. Eén keer seks is vergelijkbaar met het beklimmen van twee trappen of een korte wandeling.

De wetenschappers hebben 536 hartpatiënten in de leeftijd van 30 tot 70 jaar oud ondervraagd. Zij moesten hun seksleven tot twaalf maanden voor een hartinfarct evalueren. Vervolgens probeerden de onderzoekers een verband te vinden.

Geen risicofactor
14,9 procent van de patiënten had in de twaalf maanden voor de hartinfarct geen seks. 4,7% deed het minder dan één keer per maand, 25,4% had minder dan één keer per week seks en 55 procent had meer dan één keer per week geslachtsgemeenschap. Tien jaar na het onderzoek vonden er honderd cardiovasculaire gebeurtenissen plaats. Seks bleek geen risicofactor te zijn.

Seks veroorzaakt geen hartinfarct
Wetenschappers keken ook naar het tijdstip van de laatste keer seks voor een hartinfarct. Slechts 0,7 procent van de deelnemers kreeg binnen een uur na geslachtsgemeenschap een hartinfarct. Meer dan 78 procent van de deelnemers had 24 uur voor de hartinfarct geen seks. “We kunnen concluderen dat het zeer onwaarschijnlijk is dat seks een hartinfarct veroorzaakt”, zegt professor Dietrich Rothenbacher van de Ulm universiteit. “Weinig patiënten krijgen van hun doktoren informatie over geslachtsgemeenschap na een hartinfarct. Het is belangrijk dat patiënten worden gerustgesteld en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken over hun seksleven.”

Bronmateriaal

"Sex does not increase heart attack risk" - AMERICAN COLLEGE OF CARDIOLOGY

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd