Geen gezamenlijke missie naar Mars door geldproblemen?

Er bestaat een kans dat een gezamenlijke missie van ESA en NASA naar Mars niet doorgaat. Uit een verslag van het Amerikaanse National Research Council blijkt dat NASA ongeveer één miljard dollar tekort komt. Dit adviserende rapport is opgesteld door een groep onafhankelijke en gerenommeerde wetenschappers, waardoor beleidmakers van NASA de conclusies serieus nemen.

De ExoMars-missie is een bijzonder project. De Verenigde Staten maken één rover en de Europeanen bouwen een rover. Beide Marsrovers gaan mee met één raket, waardoor beide partijen de brandstofkosten splitsen. Dit bespaart veel geld. De Europese rover ExoMars gaat in het oppervlak boren op zoek naar leven. Max-C, de Amerikaanse wederhelft, gaat stenen verzamelen. Deze stenen worden later opgehaald en naar de aarde gebracht.

NASA heeft 2,5 miljard dollar vrijgemaakt voor Max-C. Uit het rapport van het Amerikaanse National Research Council blijkt dat er minimaal 3,5 miljard dollar nodig is om de rover te bouwen en te lanceren. De wetenschappers adviseren NASA om de kosten omlaag te brengen, bijvoorbeeld door instrumenten te schrappen. Als dit niet kan, dan stellen de wetenschappers voor om de missie te verzetten of te schrappen.

Stel, NASA kiest ervoor om de Max-C-missie te schrappen, dan heeft dit grote gevolgen voor Europa. De Europese ruimtevaartorganisatie moet dan alle brandstofkosten betalen. De vraag is of daar geld voor is. En zo niet, betekent dit dat ook de Europese rover ExoMars nooit op Mars zal landen?

Dit nieuws is bitter, vooral op een dag als vandaag. Gisteren kondigden wetenschappers namelijk aan dat er tropisch water op Mars is gevonden. Oftewel: dicht nabij de evenaar is er waterijs onder het oppervlak te vinden, waardoor toekomstige astronauten niet hoeven te landen op de ijskoude noord- of zuidpool om hun dorst te lessen. Daarnaast betekent deze vondst dat een rover als ExoMars in staat zou moeten zijn om waterijs te vinden nabij de evenaar, en wellicht bewijzen van microscopisch leven op te sporen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd