Geen enkel bewijs dat de maan ons gedrag verandert

Nieuw onderzoek onder 5812 kinderen toont aan dat dat de maancyclus geen invloed heeft op het gedrag en ze hooguit enkele minuten slaap ontneemt.

Al eeuwenlang speculeren mensen dat de maan van invloed is op de stemming en het gedrag van de mens. Zo wordt door sommigen beweerd dat volle maan zowel lichamelijke als mentale veranderingen met zich meebrengt. Maar is dat nu echt zo: heeft de maan daadwerkelijk invloed op ons gedrag? Nee, zo schrijven onderzoekers in het blad Frontiers in Pediatrics.

Kinderen
Ze trekken die conclusie nadat ze 5812 kinderen op vijf continenten gedurende 28 maanden bestudeerden. Onderzoeker Jean-Philippe Chaput legt uit waarom hij en zijn collega’s besloten om alleen kinderen aan het onderzoek te laten deelnemen. “Ze zijn vatbaarder voor gedragsveranderingen dan volwassenen en hun behoefte aan slaap is groter.” De kinderen kwamen uit allerlei lagen van de bevolking en ook hun leeftijden liepen uiteen. De onderzoekers vergeleken het (slaap)gedrag van de kinderen bij volle maan met het gedrag bij halve maan en nieuwe maan.

Vijf minuutjes
Uit het onderzoek bleek dat kinderen bij volle maan, in vergelijking met nieuwe maan, over het algemeen ‘s nachts vijf minuten (oftewel 1 procent) korter sliepen. Dat is in lijn met eerder onderzoek dat aantoonde dat ook het slaapritme van volwassenen bij volle maan iets verandert. Verder konden de onderzoekers geen enkel bewijs vinden dat de maan van invloed is op het gedrag van de onderzochte kinderen.

Geen zorgen
“Ons onderzoek voorziet ons van overtuigend bewijs dat de maan geen invloed lijkt te hebben op het gedrag van mensen,” stelt onderzoeker Jean-Philippe Chaput. De enige significante ontdekking was dat de kinderen bij volle maan ietsje korter sliepen. “En dat is grotendeels te verklaren door het grote aantal mensen dat aan het onderzoek deelnam en het statistisch onderscheidingsvermogen maximaliseert,” aldus Chaput. Hij benadrukt verder dat die vijf minuten minder slaap geen bedreiging is voor de gezondheid. “Ik denk dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de volle maan. Ons gedrag wordt voor het grootste deel beïnvloed door vele andere factoren, zoals genen, opleiding, inkomen en psychosociale aspecten in plaats van gravitationele krachten.”

Ondanks dat er nu overtuigend bewijs is dat de maan geen invloed heeft op het gedrag van mensen, denkt Chaput niet dat alle mythes in één klap verdwijnen. “Of er nu wetenschap achter de mythe zit of niet, het maanmysterie zal beschavingen nog vele jaren blijven fascineren.”

Bronmateriaal

"Does the moon affect our mood or actions?" - Eurekalert (via Frontiers in Pediatrics)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd