Geen dino’s in prehistorische rotstekening

Het was hét bewijs dat creationisten aandroegen om te bewijzen dat mensen en dinosaurussen ooit tegelijkertijd de aarde bevolkten: een petroglief. Nu blijkt het niet veel meer te zijn dan een onschuldige tekening en een moddervlek.

Het gaat om een petroglief in Natural Bridges Natural Monument, een nationaal park in Amerika. De rotstekening werd duizenden jaren geleden getekend en laat een dier zien dat verdacht veel weg heeft van een dinosaurus.

Sauropoda
Onderzoeker Phil Senter bekeek de tekeningen tijdens een bezoek aan het park. “Ik kon het niet geloven,” stelt de bioloog. “Het lijkt precies op een sauropoda (een plantenetende dinosaurussoort, red.),” Senter ging op onderzoek uit en ontdekte dat veel creationisten de rotstekening aanvoeren als bewijs voor de stelling dat mensen en dinosaurussen ooit samen op aarde leefden.

WIST U DAT…

Geen dino
Senters interesse was gewekt en hij zocht contact met enkele experts op het gebied van petrogliefen. Na een studie zijn ze er nu eindelijk achter wat de tekening precies voor moet stellen. Het zou geen dinosaurus zijn, maar een slang. Wat nu lijkt op de poten van de dinosaurus (zie op de afbeelding hierboven links) is in werkelijkheid een moddervlek (zie op de afbeelding hierboven rechts), zo stellen de onderzoekers in het blad Palaeontologica Electronica.

Creationisten zijn ‘not amused’. Sommigen verwijten de onderzoekers dat ze de tekening niet goed genoeg bestudeerd hebben. Ook wijzen ze erop dat er meerdere petrogliefen zijn met een hoofdrol voor dinosaurusachtige wezens. De onderzoekers noemen die ook kort in hun studie en stellen dat ook deze niet als dinosaurus te identificeren zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd