Geen brandwondlittekens meer dankzij wiskunde?

  Als een brandwond geneest, dan kunnen er brandwondlittekens ontstaan. Dankzij een nieuw wiskundig model kan het ontstaan van brandwondlittekens nagebootst worden, waardoor plastisch chirurgen kunnen voorspellen hoe een wond gaat genezen.

  “Als we op den duur nauwkeurig kunnen voorspellen hoe een wond gaat genezen, dan kan de behandeling zo worden ingezet dat het ontstaan van brandwondlittekens geminimaliseerd wordt”, zegt de Delftse promovendus Daniel Koppenol. Hij ontwikkelde het wiskundig model en publiceerde daarover een paper in het wetenschappelijke vakblad Biomechanics and Modeling in Mechanobiology.

  Bij veel brandwonden kunnen er zogenoemde hypertrofische littekens ontstaan. Dit zijn verdikte, stugge littekens, die pijnlijk aanvoelen en bewegingsbeperkingen kunnen veroorzaken. Deze vervelende complicatie komt vaak voor bij mensen met een donkere huid of jonge mensen tussen de twintig en dertig jaar oud. Het model van Koppenol is een grote stap in de richting van nieuwe modellen, die kunnen voorspellen hoe een brandwond gaat genezen.

  Breed inzetbaar model
  “Uiteindelijk wil ik toewerken naar een breed inzetbaar wiskundig model dat nauwkeurig allerlei eigenschappen van de genezing van brand- en doorligwonden kan voorspellen”, zegt Koppenol. “Denk bijvoorbeeld aan de mate van samentrekking en verdikking van de aangedane huid gedurende de genezing, de rekbaarheid van het nieuw gevormde weefsel, de mate van doorbloeding van het nieuwe weefsel en de kans op infectie.”

  Koppenol: “De samenwerking tussen de wiskunde en de biologie / geneeskunde staat eigenlijk nog in de kinderschoenen, maar biedt ontzettend veel mogelijkheden. De toekomst is veelbelovend.”

  Stamcelspray
  Het onderzoek van Koppenol is gefinancierd door de Nederlandse Brandwondenstichting. Logisch, want deze stichting heeft baat bij innovatieve oplossingen. Zes jaar geleden schreven we op Scientias.nl over een andere hoopvolle uitvinding, namelijk de stamcelspray. Een spray gevuld met stamcellen en bloedplaatjes van de patiënt kan gebruikt worden om kleine brandwonden te genezen. Helaas is het sinds 2010 stil gebleven rond deze uitvinding.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd