Geëmotioneerde mensen hebben dezelfde hersenactiviteit

Wanneer een groep mensen zeer geëmotioneerd is, dan verloopt hun hersenactiviteit vrijwel synchroon. Dat hebben onderzoekers ontdekt.

Finse wetenschappers lieten een groep mensen filmpjes kijken. De toon van de filmpjes liep sterk uiteen. Soms waren ze heel neutraal of plezierig. Andere filmpjes waren juist heel onplezierig om te kijken. Terwijl de proefpersonen de filmpjes keken, werd hun hersenactiviteit bestudeerd.

Resultaten
Het onderzoek levert opvallende resultaten op, zo is in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences te lezen. Wanneer mensen sterke, negatieve emoties ervoeren dan verliep de hersenactiviteit van verschillende mensen in specifieke delen van het brein vrijwel synchroon. Het gaat dan om de delen die emotie verwerken.

WIST U DAT…

…het imiteren van anderen ons soms de rillingen kan geven?

Prettig
Wanneer mensen heel prettige beelden zagen, dan verliep de hersenactiviteit van verschillende mensen in andere delen van het brein weer synchroon. Het ging dan om de delen die onder meer betrokken zijn bij kijken, concentratie en de tastzin.

Dat mensen in een sociale situatie onbewust vaak op één lijn gaan zitten, is niet nieuw. Wanneer een ander geeuwt of lacht, zijn we vaak geneigd om ook te geeuwen of te lachen. En ook de houding van gesprekspartners kopiëren we vaak (onbewust). Dat zorgt onder meer voor een gevoel van verbondenheid. Wanneer leden van een groep dezelfde heftige emoties ervaren dan reageren hun hersenen daar dus ook op dezelfde manier op. De onderzoekers denken de resultaten wel te verklaren. Dankzij die reactie van het brein kunnen we beter invoelen wat anderen ervaren en van plan zijn. Zo’n automatische afstemming op elkaar maakt het gemakkelijker om als groep te functioneren.

Bronmateriaal

"Feeling strong emotions makes peoples’ brains ‘tick together’" - AALTO.fi
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Life Science Databases(LSDB) (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd