Geef die aap een iPad!

Orang-oetans in dierentuinen verdienen een iPad, zo vinden deskundigen. Een nieuw project moet de dieren aan het gewilde apparaat helpen.

Het project heet Apples for Orangs en richt zich specifiek op orang-oetans. Deze apen zijn heel intelligent. Eigenlijk te intelligent voor de dierentuin. En dus vervelen ze zich in gevangenschap al snel. Dat heeft tot gevolg dat ze ook minder lekker in hun vel komen te zitten: ze raken depressief en kunnen ook lichamelijke klachten krijgen.

Spelletjes spelen
Om ervoor te zorgen dat de dieren aan hun trekken komen, heeft Richard Zimmerman – de oprichter van Orangutan Outreach, een organisatie belast met het behoud van de orangoetan – het project Apples for Orangs opgezet. Het doel? Apen voorzien van een iPad waarmee ze kunnen spelen, dingen kunnen leren en contact kunnen leggen met soortgenoten aan de andere kant van de wereld. Ook kunnen ze muziek luisteren en maken, filmpjes bekijken en bijvoorbeeld tekeningen maken.

Verveelt deze orang-oetan zich misschien? Foto: David Wynia (cc via Flickr.com).

Succes
De eerste dierentuin heeft al enkele iPads in gebruik genomen en het is een doorslaand succes. De apen vinden het namelijk prachtig. Twee orang-oetans mochten met de iPad aan de slag. Ze kregen hem niet in handen: de verzorgers zijn bang dat de dieren de apparaten direct stuk maken. Daarom houden de verzorgers de apparaten vast, terwijl de dieren ermee aan de slag gaan. De twee orang-oetans hadden er lol in: ze maakten tekeningen, speelden wat spelletjes en keken zelfs filmpjes.


Skype
In de toekomst is het de bedoeling dat dierentuinen wereldwijd iPads tot hun beschikking krijgen. Dan kunnen de orang-oetans namelijk ook Skype gaan verkennen. Orang-oetans communiceren met geluiden en hun ogen. Er is dus eigenlijk geen reden waarom de dieren niet met Skype aan de slag zouden kunnen, zo stelt Zimmerman.

Technologie

Technologie is niet helemaal nieuw voor de orang-oetans. Zo speelden apen van deze soort tijdens experimenten al spelletjes op de computer. Ook zijn er dierentuinen die reeds touchscreens in de verblijven hebben geplaatst waar de dieren spelletjes mee kunnen doen.

Hoes
Voor het zover is, is er echter nog wel wat werk aan de winkel. Zo moet er een soort hoes voor de iPad ontwikkeld worden waardoor het apparaat ook bestand is tegen de grillen van de orang-oetan. Daar wordt over nagedacht en men hoopt daarbij ook op de hulp van de ontwikkelaar van de iPad: Apple.

Wetenschappers hebben inmiddels aangegeven enthousiast te zijn over het initiatief. Veel onderzoekers willen graag participeren en met behulp van de iPad onderzoek doen naar het verstand van de apen. Of straks alle orang-oetans in dierentuinen werkelijk worden uitgerust met een iPad is nog even afwachten. Orangutan Outreach is afhankelijk van giften en donaties bepalen dus of er genoeg geld is voor een iPad. Maar aangezien de eerste primaten er al eentje hebben en duizenden mensen de dieren een warm hart toedragen, lijkt dat wel goed te komen. En zo zal het nog gebeuren dat primaten sneller met de apparaten vertrouwd zijn dan al die mensen die er nog hard voor moeten sparen…

Bronmateriaal

"Apples for orangs" - Redapes.org
"'Primate Playdates' May Be Near for iPad-Loving Orangutans" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site Redapes.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd