Gedumpt worden doet echt pijn (letterlijk!)

De meest intense vorm van afwijzing veroorzaakt in het brein dezelfde activiteit als fysieke pijn. Dat blijkt uit experimenten.

De onderzoekers namen de proef op de som met veertig proefpersonen. Alle veertig proefpersonen waren in het verleden wel eens gedumpt (oftewel afgewezen).

Experiment
Terwijl er een hersenscan van de proefpersonen werd gemaakt, moesten ze een aantal dingen doen: kijken naar een foto van de ex-partner en kijken naar een foto van een ‘gewone’ vriend van dezelfde leeftijd. Daarna werden de proefpersonen blootgesteld aan hete en warme prikkels op hun arm.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs de oorzaak van het gebroken-hart-syndroom hebben ontdekt?

Pijn
De eerste test was natuurlijk bedoeld om de emotionele pijn op te roepen. En de tweede test moest fysieke pijn teweegbrengen. De proefpersonen moesten in beide gevallen aangeven hoe erg de pijn op ene schaal van één tot vijf was.

Even erg
Uit het onderzoek blijkt dat de proefpersonen het zien van een ex-vriend(in) als net zo erg ervoeren als de korte, fysieke pijn. De hersenscan onderschreef dat. In het brein werden in beide situaties dezelfde delen geactiveerd.

Overigens werden lang niet al deze delen in beide situaties even actief, zo benadrukken de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Ook blijkt uit het onderzoek dat er sprake moet zijn van een zeer goede relatie wil het dumpen letterlijk pijn doen.

Bronmateriaal

"Rejection hurts -- literally" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd